Portparol Demokratske stranke Srbije (DSS) Branislav Ristivojević izjavio je juče da je DSS protiv pristupanja Srbije NATO.
– DSS smatra da odluku o eventualnom pristupanju Srbije bilo kojem vojnom savezu, pa i NATO, niko ne može da donese bez izjašnjavanja građana na referendumu – rekao je Ristivojević Beti.

Portparol Demokratske stranke Srbije (DSS) Branislav Ristivojević izjavio je juče da je DSS protiv pristupanja Srbije NATO.
– DSS smatra da odluku o eventualnom pristupanju Srbije bilo kojem vojnom savezu, pa i NATO, niko ne može da donese bez izjašnjavanja građana na referendumu – rekao je Ristivojević Beti. Portparol je dodao da su ti stavovi deo stranačkog programa koje je Predsedništvo DSS usvojilo juče i koji će se pred Glavnim odborom naći 15. septembra, a pred stranačkom Skupštinom 14. oktobra.

LDP: Odlaganje izbora je uzurpacija vlasti

Obrazloženje Demokratske stranke Srbije za odlaganje izbora predstavlja još jedan u nizu dokaza da Vojislav Koštunica nastavlja sa sprovođenjem Miloševićeve politike, saopštila je juče Liberalno-demokratska partija (LDP). „Ustavom i Ustavnim zakonom, koji je usvojila vladajuća većina uz podršku Srpske radikalne stranke, jasno je i nedvosmisleno definisano u kojem roku izbori moraju da budu održani i svako odbijanje Koštunice da izbori budu održani u predviđenom roku predstavlja uzurpaciju vlasti i institucija i najgrublje kršenje Ustava“, kaže se u saopštenju LDP.

LDP je ocenila da je „svakodnevna kampanja koju vode stranka i ministri Vojislava Koštunice protiv ulaska Srbije u NATO najjasnija je potvrda bliskosti s pogrešnom politikom koju je vodio Milošević“. „Srbiji su potrebne evroatlantske integracije, što podrazumeva i članstvo u NATO, a ne novi sukob sa svetom za koji nas Jočić, Ilić i Koštunica spremaju“, piše u saopštenju LDP

DSS podržava pristupanje Srbije programu Partnerstvo za mir i smatra da međunarodni integrativni procesi treba da jačaju teritorijalnu celovitost i sveukupan položaj Srbije, rekao je portparol DSS Branislav Ristivojević agenciji Beta.
„Srbija u te procese prevashodno ulazi zbog svojih državnih i nacionalnih interesa“, navodi se u tekstu novog programa stranke koji je dostavljen agenciji Beta.
DSS smatra da se prvenstveni interes Srbije sastoji u očuvanju teritorijalnog integriteta i nastojanju da se rešavaju i samostalno smanjuju sopstveni bezbednosni rizici, kako bi Srbija u skoroj budućnosti postala ključni regionalni činilac u održavanju mira i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi.
„Polazeći od duge i časne istorije srpske vojske, nemerljivog značaja u čuvanju, jačanju i unapređivanju Srbije, DSS smatra da treba obezbediti sve potrebne uslove za njen sveukupan napredak i dostojanstven život njenih pripadnika“, smatra DSS.
Ta partija se zauzima za stepen profesionalizacije i reforme vojske u skladu sa izazovima, rizicima i pretnjama savremenog doba, uspostavljanje nove organizacione strukture u sistemu odbrane, modernizaciju naoružanja i vojne opreme i poboljšanje materijalnog položaja vojske. DSS se zauzima i za potpunu civilnu i parlamentarnu kontrolu vojske.
„Najvažniji preduslov da Vojska Srbije uspešno ispunjava svoje zadatke jeste da se izrade i usvoje strategijska dokumenta. To podrazumeva izradu Strategije nacionalne bezbednosti, Strategije odbrane i Strategijskog pregleda odbrane“, navodi ova partija. U DSS takođe podsećaju da je potrebno usvojiti i zakon o odbrani i zakon o Vojsci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari