Države članice EU će „u tesnoj saradnji s vlastima Kosova“ odlučiti o produženju mandata Euleksa na Kosovu i to na temelju zajedničke ocene situacije i potreba Kosova.

To je juče u Briselu agenciji Beta izjavila Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, na molbu da iznese stav EU povodom zahteva Skupštine u Prištini da Euleks ode s Kosova po isteku mandata te misije EU polovinom iduće godine.

Kocijančićeva je navela da je EU „primila na znanje“ raspravu u Skupštini Kosova o tranziciji Euleksa i da je upoznata „sa stavovima svih onih kojih se to tiče“. „Sadašnji mandat Euleksa će biti okončan u junu 2014. i o budućem mogućem mandatu Euleksa će odlučiti države članice u tesnoj saradnji s vlastima Kosova, što će biti utemeljeno na zajedničkoj oceni situacije i daljih potreba Kosova, na usaglašen i usklađen način“, poručila je portparolka visoke predstavnice EU.

Skupština Kosova je rezolucijom zatražila prenošenje ovlašćenja misije EU na kosovske institucije juna 2014. Kao razlog za to navedeno je nezadovoljstvo ulogom Euleksa u istragama i suđenjima u slučajevima ratnih zločina koje su, kako se tvrdi u obrazloženju rezolucije, „počinile srpske snage“, ali se sudi pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova. Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin je tim povodom izjavio da nijedan sporazum o Kosovu ne važi bez izvršne uloge Euleksa.

Uhapšen brat Zvonka Veselinovića

U severnom delu Kosovske Mitrovice juče su se oko 15.20 oglasile sirene za uzbunu nakon hapšenja Žarka Veselinovića, rođenog brata Zvonka Veselinovića. Njega je uhapsila Euleks policija i specijalne jedinice kosovske policije. Zvonka Veselinovića međunarodne misije na Kosovu smatraju jednim od glavnih organizatora barikada na severu Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari