Plenković: Ubistvo srpskih civila u Varivodama težak zločin i uvreda za Hrvatsku 1Foto: BETAPHOTO/HINA/Mario STRMOTIC/MO

Premijer Hrvatske i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković izjavio je danas da je u Varivodama kod Kistanja, gde je na današnji dan pre 25 godina ubijeno devetoro srpskih civila, počinjen težak zločin protiv nevinih ljudi, koji je uvreda za savremenu Hrvatsku.

„Na svojim kućnim pragovima okrutno je pobijeno devetoro civila, vaših sumeštana i članova porodica i to uprkos tome što na tom području više nije bilo ratnih delovanja. Kao predsednik Vlade duboko žalim zbog toga i u ime vlade izražavam saučešće za članove vaših porodica čije živote hrvatska država, nažalost, nije uspela da zaštiti“, rekao je Plenković u Varivodama na komemoraciji za stradale koju su organizovali Srpsko narodno veće (SNV) i opština Kistanje.

Osim što je porodice ubijenih zavio u crno, taj zločin je „i uvreda za savremenu Hrvatsku, jer vređa ljudsko dostojanstvo“, istakao je Plenković.

„On je gaženje onih ideala za koji se borila ogromna većina hrvatskih branitelja, među kojima su bili i Srbi, a borili su se za slobodnu, demokratsku i tolerantnu Hrvatsku“, rekao je premijer.

Plenković je podsetio da je zločin počinjen mesec i po dana posle završetka vojno-policijske akcije Oluja kojom je, dodao je, oslobođen veliki deo Hrvatske i završen Domovinski rat.

On je naglasio da su počinitelji tog i drugih zločina posle „Oluje“ naneli štetu Hrvatskoj i da su zbog njih hrvatski generali godinama u Hagu morali da brane čast zemlje.

„Svi ti zločini posle Oluje ni na koji način se ne mogu opravdati… Svaki je takav čin ružan ožiljak na pravedno lice i odbrambeni karakter Domovinskog rata, jer legitimno pravo na odbranu ne može biti opravdanje za nedela“, istakao je Plenković.

On je rekao da su svi ti zločini bili delo pojedinaca, vojnika ili civila, i da nikada nisu bili politika države ili tadašnjeg predsednika Franje Tuđmana.

Predsednik Vlade je podsetio da su sudskim presudama pojedini članovi porodica žrtava dobili odštete, ali da je dužnost nadležnih tela da pronađu i kazne odgovorne za te zločine, jer ratni zločin ne zastareva.

Plenković je predstavnicima srpske zajednice poslao poruku pomirenja i nade za izgradnju zajedničke budućnosti svih hrvatskih građana.

„To ne znači zaboraviti šta se dogodilo u ratu nego izvući pouke i pružiti jedni drugima ruku mira. To za Hrvate znači smoći snage i priznati da su u Domovinskom ratu, iako odbrambenom, počinjeni zločini nad srpskim civilim koji se nisu smeli dogoditi, koji nemaju opravdanja, zaslužuju svaku osudu i procesuiranje odgovornih, jer Hrvatska se branila od agresije, ne od nedužnih civila“, naglasio je Plenković.

On je dodao da s druge strane, to za Srbe u Hrvatskoj znači „smoći snage i priznati da je na Hrvatsku izvršena agresija režima Slobodana Miloševića i bivše JNA i da se ne može opravdati oružana pobuna protiv legalno izbarane vlasti i demokratske volje hrvatskog naroda za samostalnom državom, nego da zaslužuje nedvosmislenu osudu, posebno u ovom kraju gde su još u avgustu 1990. podignute prve barikade“.

„To znači i jasno ograđivanje od tadašnje velikosrpske politike u čije su ime hiljade nevinih ljudi ubijeni širom Hrvatske i zbog koje su poginule hiljade hrvatskih branitelja, među kojima su mnogi nestali, a mnogi su zločini takođe do danas ostali nekažnjeni, među njima i zločini iz 1991. u susednim spaljenim hrvatskim selima“, naglasio je Plenković.

On je ukazao da „svi treba da imaju snage da preuzmu svoj deo odgovornosti i staloženo sagledaju svu slojevitost zbivanja i okrenu se budućnosti“.

„Hrvatska kao zemlja pobednica u nametnutom ratu ima snagu i želju, ali i dužnost da se svi njeni građani u njoj dobro osećaju“, naglasio je premijer i dodao da to znači i bolje životne uslove za sve građane i krajeve Hrvatske.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac rekao je da je samo na području opštine Kistanja posle akcije Oluja ubijeno 57 osoba, kao i da se ubijalo i u drugom mestima u okolini Knina.

„Svim ovim civilnim žrtvama je zajedničko da su (posle Oluje) ostali u svojim kućama, u svom zavičaju i zemlji…Ostali u uverenju da se njima ništa neće dogoditi, kao što se tokom ratnih godina od njih nikome nije bilo šta dogodilo“, rekao je Pupovac.

On je rekao da je svestan da su u godinama pre „Oluje“ stradali brojni građani hrvatske nacionalnosti i da je obaveze svih da se i toga sećaju.

„Ovde govoreći svestan sam toga ne samo što o tome postoji javna svest, već u meni postoji moralna svest da su ti zločini počinjeni prema pripadnicima hrvatskog naroda i treba da imamo isti osećaj poštovanja“, naglasio je Pupovac.

On je ocenio da su dolazak potpredsednika Vlade iz reda srpske nacionalne manjine Borisa Miloševića na godišnjicu Oluje u Kninu, gesti predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, govor premijera Andreja Plenkovića u Kninu, potpredsednika Vlade Tome Medveda u Gruborima i današnje prisustvo premijera u Varivodama nacionalno odgovorni i politički hrabri.

Na komemoraciji u Varivodama prisustvovao je i potpredsednik Vlade Boris Milošević, ministar Ivan Malenica, specijalni izaslanik predsednika Srbije Veran Marić, kao i predstavnici brojnih udruženja.

Potom je u obližnjem selu Gošić održana komemoracija za sedmoro srpskih civila mahom starije životne dobi, ubijenih 27. avgusta 1995.

Ove godine, na obeležavanju Dana pobede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. godišnjice vojno-policijske akcije „Oluja“ prvi put je prisustvovao visoki politički predstavnik srpske nacionalne manjine, potpredsednik vlade Boris Milošević, što je u Zagrebu ocenjeno kao „snažna i važna poruka pomirenja“ u odnosima Hrvata i srpske manjine, ali i Hrvatske i Srbije.

Potom je krajem avgusta potpredsednik vlade i ministar branitelja Tomo Medved prisustvovao komemoraciji za srpske civile ubijene posle akcije „Oluja“ u selu Grubori kod Knina, što je ocenjeno kao korak napred u normalizaciji hrvatsko-srpskih odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari