Na graničnom prelazu Ranče, na planini Jabuci između Prijepolja i Pljevalja, odnosno Srbije i Crne Gore, pod simboličnim nazivom „U pet do dvanaest“ u organizaciji opozicione Srpske liste iz Crne Gore održan je miting podrške vladici mileševskom Filaretu.
Miting je održan na teritoriji Srbije, na mestu na kojem je vladika mileševski Filaret štrajkovao glađu od 28.

Na graničnom prelazu Ranče, na planini Jabuci između Prijepolja i Pljevalja, odnosno Srbije i Crne Gore, pod simboličnim nazivom „U pet do dvanaest“ u organizaciji opozicione Srpske liste iz Crne Gore održan je miting podrške vladici mileševskom Filaretu.
Miting je održan na teritoriji Srbije, na mestu na kojem je vladika mileševski Filaret štrajkovao glađu od 28. avgusta do 8. septembra zbog zabrane ulaska na teritoriju Crne Gore, jer se nalazi na spisku Evropske unije lica koja podržavaju i pomažu haške optuženike.

SDU: nije reč o veri

Beograd – Socijaldemokratska unija ocenila je da jučerašnji protestni skup jasno pokazuje da nedavni štrajk glađu vladike Filareta nije imao nikakve veze s verskim slobodama, već isključivo s politikom. Ta stranke je upitala Vladu Srbije da li je opet reč o samo još jednom političkom ispadu Velimira Ilića, ili bi Vlada trebalo da javno saopšti ko, u stvari, sistematski destabilizuje odnose Srbije i Crne Gore.

Mitingu je prisustvovalo nekoliko stotina građana Pljevalja i Prijepolja, a na njemu je posebno pozdravljeno prisustvo vladike Filareta i ministra za infrastrukturu u Vladi Srbije Velimira Ilića. Miting podrške vladici Filaretu otvorio je Andrija Mandić, lider Srpske liste.
Na mestu održavanja mitinga podrške vladici Filaretu, tik uz crnogorski policijski punkt na graničnom prelazu Ranče, ministar Ilić je položio kamen temeljac za izgradnju crkve. Polaganju kamena temeljca prethodilo je održavanje liturgije sveštenika Mileševske eparhije, a kamen temeljac za novu crkvu na Ranču osveštao je vladika Filaret. On je okupljenom narodu obećao da će u Crnu Goru doći 23. septembra, u selo Brvenica kod Pljevalja, gde će osveštati kamen temeljac za izgradnju nove crkve.
Potpisan je i Sporazum o saradnji Nove Srbije i Srpske liste, zbog srpskih interesa, kako je saopšteno, a Sporazum su potpisali lideri ovih stranaka Velimir Ilić i Andreja Mandić. Posle 12 dana štrajka vladika Filaret je u noći između petka i subote prebačen na odeljenje intenzivne nege prijepoljske bolnice. Crnogorska vlast odlučila je da vladici Filaretu dozvoli ulazak isključivo radi služenja verskih obreda i pod nadzorom državnih organa. Po odobrenju crnogorskih vlasti vladika Filaret je prekinuo štrajk glađu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari