OEBS nije dobio zahtev za podršku izborima za gradonačelnike na severu Kosova 1Foto: EPA / Christian Charisius (Arhiva)

Misija OEBS-a na Kosovu saopštila je da nije dobila nikakav zahtev za pomoć na izborima raspisanim za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova, javili su prištinski mediji.

„Misija nije dobila nikakav zahtev za pomoć ili podršku na izborima“, saopšteno je iz misije OEBS-a na Kosovu, prenosi „Kallxo“.

Predsednik Kosova Hašim Tači juče je raspisao izbore za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvačan, nakon što su oni podneli ostavke na te funkcije novembra prošle godine.

Iz kabineta predsednika Kosova je saopšteno da je odluka doneta na osnovu ustavnih i zakonskih ovlašćenja predsednika, pisma Ministarstva administracije lokalne samouprave i u konsultacijama sa političkim strankama i Centralnom izbornom komisijom.

Izbori su raspisani za 19. maj.

Centralna izborna komisija Kosova juče je donela odluku o početku priprema izbora u tim opštinama i odlučila da odredi rokove za izborne aktivnosti.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je pozvao političke subjekte da učestvuju na izborima i da iskoriste ustavno pravo „da predstave interese građana“.

„Takođe pozivam građane ovih opština da izađu na izbore i da glasaju za najbolje kandidate, koji će raditi za dobrobit građana ovih opština. Takođe pozivan na slobodne i demokratske izbore zasnovane na Ustavu i našim zakonima i najvišim međunarodnim demokratskih standardima“, napisao je Haradinaj na fejsbuku.

Četvorica gradonačelnika opština na severu Kosova su podneli ostavke u trenutku kada je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju takse za proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Tadašnji gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić je tada prilikom podnošenja ostavki rekao da je to uradio zbog „uvođenja anticivilizacijskih taksi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari