OEBS: Prioriteti Ministarstva i Vlade 1Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović razgovarala je danas sa šefom Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Andreom Oriciom o unapređenju efikasnosti i nezavisnosti sudstva u Srbiji i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, što su prioriteti Ministarstva pravde i Vlade Srbije.

Kuburović je istakla da Srbija, kroz izmene postojećih i donošenje novih zakona, želi da pokaže doslednost u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

U saopštenju se navodi da je Kuburović navela da se radi na unapređenju kapaciteta Tužilaštva za organizovani kriminal i na donošenju novih i izmena postojećih ključnih propisa u toj oblasti.

Kuburović je precizirala da se do kraja godine planira donošenje novih zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije i o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije, kao i izmena Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela i izmena Krivičnog zakonika.

Kuburović je istakla i da velika pažnja u narednom periodu mora biti posvećena jačanju kapaciteta i unapređenju rada sistema pravobranilaštva u Srbiji i da će podrška Misije OEBS biti od velikog značaja na putu ka tom cilju.

Kuburović i Oricio su se saglasili da će doprinos tome dati i organizacija prve regionalne konferencije pravobranilaštva, koja će se uz podršku Misije OEBS održati 24. novembra u Beogradu.

Na njoj će se diskutovati o ključnim izazovima u radu pravobranilaštava, poput primene alternativnih metoda za rešavanje sporova i suđenja u razumnom roku, dodaje se u saopštenju.

Oricio je istakao spremnost Misije OEBS da pomogne u sprovođenju ključnih reformi u Srbiji. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari