Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić, na konferenciji za novinare, posle sastanka s čelnicima DSS-a, SPS-a i PUPS-a, rekao je da će razgovori uskoro rezultirati potpisivanjem sporazuma o koaliciji i naveo da je postignut dogovor da mandatar za sastav vlade bude Koštunica, a on predsednik Skupštine Srbije.

Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić, na konferenciji za novinare, posle sastanka s čelnicima DSS-a, SPS-a i PUPS-a, rekao je da će razgovori uskoro rezultirati potpisivanjem sporazuma o koaliciji i naveo da je postignut dogovor da mandatar za sastav vlade bude Koštunica, a on predsednik Skupštine Srbije. Međutim, Nikolić je kazao i to da nije postignut čvrst dogovor o podeli resora već je „u priličnoj meri utanačeno“. Lider JS-a Dragan Marković Plama juče nije prisustvovao sastanku jer je imao goste iz Grčke.

Rok za predaju lista za Skupštinu ističe danas

Spisak poslanika za budući saziv Skupštine Srbije do sada su RIK-u predale tri od ukupno osam stranaka i koalicija koliko ih je na izborima osvojilo mandate. Rok ističe danas u ponoć. Kako je rečeno u RIK-u, liste poslanika predale su Liberalno-demokratska partija, Bošnjačka lista za evropski Sandžak i Koalicija Albanaca Preševske doline. Srpska radikalna stranka danas utvrđuje konačnu listu od 78 poslanika za novi saziv parlamenta.

Nikolić je izjavio da između SRS-a, DSS-a i SPS-a nema razmimoilaženja i dodao da u poslednjih nedelju dana, Koštunica, Dačić i on nemaju „ništa što ih razdvaja“. Prema njegovim rečima, PUPS neće imati dodatnih zahteva za pravljenje koalicije ukoliko stručnjaci, koje su predstavnici listi odredili, utvrde da je u budžetu moguće povećanje penzija.
– Želeo sam da čujem i stav JS i PUPS-a jer ne želim da se formira koalicija u kojoj će neko u skupštini pretiti oduzimanjem mandata ako ne sluša – rekao je Nikolić. Prema njegovim rečima, u pregovorima se dosad, kao uslov SPS-a, nije pominjao ni prestanak progona porodice Slobodana Miloševića, ni oslobađanje Dragoljuba Milanovića. Govoreći o vladi koju bi formirali radikali, narodnjaci i SPS-PUPS-JS, Nikolić je kazao da se liste jedne drugima ne bi mešale u kadrovska rešenja, ali da on lično insistira na međupartijskoj kontroli rada.
Upitan o odnosu prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, Nikolić je preneo stav SRS da o Sporazumu odlučuje skupština i dodao da je SPS-u „to dovoljno“. On je dodao da „grubog i brutalnog poništavanja SSP-a neće biti“.
Predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović izjavio da ponuda socijalistima da sa DS-om formira vladu ostaje i pored potpisanog sporazuma o vlasti u Beogradu.
– Tu još ništa nije gotovo, još se razgovara – rekao je Mićunović jednom dnevnom listu.
Šef Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom Rasim Ljajić izjavio je da je lista Za evropsku Srbiju bliža formiranju republičke vlade od radikala, iako je juče potpisan koalicioni sporazum između SRS-a, DSS-a i SPS-a na nivou Beograda. On je beogradskim medijima kazao da će se SPS ipak odlučiti za koaliciju sa DS-om, pošto je to u državnom interesu.
Konstitutivna sednica novog saziva skupštine grada Beograda biće održana u ponedeljak 14. jula, izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare v.d. gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić. Alimpić je istakao da je zakonski rok od 15 dana, od dana objavljivanja konačnih rezultata lokalnih izbora do zakazivanja konstitutivne sednice, poštovan.
– Ima dovoljno vremena u slučaju da glasanje ne uspe, da sednica bude ponovljena. Mislim da je ova odluka sasvim korektna i u skladu je sa zakonima – rekao je Alimpić.
U komentaru na potpisan sporazum o koaliciji SRS, DSS i SPS na gradskom nivou, Alimpić je rekao da je „veoma lako dogovoriti se o principima, problemi nastaju kada krenu pregovori oko kadrovskih rešenja“.
Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović za Danas naglašava da termin zakazivanja sednice skupštine Grada govori o tome koliko velikih problema ima DS.
– Njihov osnovni problem jeste što ne prihvataju princip demokratije, a to je da treba predati vlast na dostojanstven način, što je donekle stvar i kućnog vaspitanja. Ako nemate ozbiljnih problema, onda treba da poštujete volju građana – kaže Todorović. Međutim, on dodaje da je očekivano da stranke u zakonskom roku pokušaju da učine sve što je u njihovoj moći, kako bi zaštitile svoje interese.
Kada je reč o odlaganju zakazivanja sednice Skupštine grada do jula, Žarko Obradović funkcioner SPS-a u izjavi za Danas navodi da je to „skandalozno i pokazuje manir koji nije bio svojstven DS-u“. On je izričit da pregovora sa DS- om nema i da koalicija SPS-PUPS-JS pregovara samo s radikalima i narodnjačkom koalicijom, kao i da mu nije jasno „zašto DS stalno izlazi u javnost s time da se pregovara sa SPS-om“.
S druge strane, potpredsednik DS Dragan Đilas izjavio je juče da je siguran da će građani Beograda dobiti vlast za koju su glasali, ali nije želeo da precizira šta pod tim podrazumeva.
– Siguran sam da oni koji su građane prevarili i sakrili se iza lažnih obećanja neće biti u vlasti – rekao je Đilas novinarima tokom obilaska zgrade Jugoslovenske kinoteke koja se rekonstruiše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari