Specijalni izaslanik i savetnik predsednika Srbije Jovan Ratković je prošlog ponedeljka u Briselu s ministrima spoljnih poslova država članica EU razmatrao tekst Predloga rezolucije koju je Beograd podneo Generalnoj skupštini UN, istovremeno dok se u srpskom parlamentu u prisustvu predsednika Republike i ministara vodila rasprava o vladinoj Odluci o mišljenju MSP i daljim aktivnostima na očuvanju državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, nezvanično saznaje Danas u krugovima bliskim državnom vrhu. Izvori našeg lista tvrde je Ratković, navodno, usaglasio tekst sa Briselom.


U Predsedništvu Srbije su odbili da zvanično komentarišu ovu verziju i tvrde da je reč o „podmetačinama“. U Vladi Srbije prethodna dva dana nije bilo moguće zvanično potvrditi da li je tekst srpskog predloga rezolucije bio završen do ponedeljka, kad je srpski parlament raspravljao o Kosovu i Metohiji. Uz tekst Predloga rezolucije iz Vlade je u sreda saopšteno da je ovaj dokument podnet „pošto su obavljene konsultacije sa širokim krugom međunarodnih činilaca, uključujući i sve stalne članice SB UN“. Pojedini mediji pominju „danonoćne konsultacije“.

Izvori Danasa u državnom vrhu objašnjavaju da ne treba insistirati na detaljima poput skupštinskog izjašnjavanja o tekstu rezolucije, imajući u vidu da je srpski parlament prošlog ponedeljka Vladi dao odrešene ruke kada je reč o daljim aktivnostima u borbi za KiM i Beograd je već krenuo u diplomatsku ofanzivu.

Podsetimo, lideri parlamentarne opozicije odbili su da budu „Tadićeve pismonoše“ u 55 država, koje su, prema rečima šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, na ivici priznavanja samoproglašene kosovske nezavisnosti. Prethodno su to saopštili čelnici naprednjaka, radikala i Nove Srbije. U timu specijalnih izaslanika su zasad jedan ministar i jedan državni sekretar u Vladi Srbije, kao i službenici Ministarstva spoljnih poslova – ambasadori i Jeremićevi pomoćnici, saznaje Danas u krugovima bliskim vladi.

Rezoluciju za UN priprema i SAD, a očekuje se da im se pridruže EU i kosovski Albanci. Prema navodima medija, Vašington se takođe poziva na mišljenje MSP, predlaže da se prizna faktičko stanje na Kosovu i pokrene dijalog o otvorenim pitanjima. Zanimljivo je da je istu formulaciju „otvorena pitanja“ upotrebio i Beograd, ne pominjući status, dok je Vašington izbegao da govori o „tehničkih pitanjima“. U diplomskim krugovima još se spekuliše da li će se Brisel pridružiti Vašingtonu ili će pisati svoju verziju rezolucije, a u opticaju je i mogućnost da EU neće imati svoj predlog.

Drukas u poseti Beogradu i Prištini

Beograd- Dvodnevnu posetu Beogradu i Prištini zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Dimitri Drukas počeće večeras susretom sa patrijarhom srpskim Irinejem u sedištu SPC. Kako je saopšteno iz Ambasade Grčke u Srbiji, Drukas će u subotu prepodne razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem, posle čega će otputovati u Prištinu, gde bi trebalo sa se sretne s predsednikom i premijerom Kosova Fatmirom Sejdiuom i Hašimom Tačijem. Cilj Drukasove posete je, kako je saopšteno, predstavljanje inicijative Grčke za ponovno pokretanje dijaloga izmedu Beograda i Prištine posle savetodavnog mišljenja MSP.

Vordsvort: Britanija iznenađena

Britanija je iznenađena odlukom Srbije da sama podnese rezoluciju o Kosovu Generalnoj skupštini UN, i smatra da to može dovesti do sukobljavanja Srbije i EU u svetskoj organizaciji, izjavio je za BBC britanski ambasador u Srbiji Stiven Vordsvort.“Ne čini nam se smisleno da se Srbija i EU konfrontiraju u Njujorku dok istovremeno Srbija tvrdi da želi da postane članica EU“, rekao je Vordsvort. On je naveo da su „od objavljivanja mišljenja MSP, zvaničnici Unije sa srpskim kolegama radili na sastavljanju zajedničke rezolucije koja bi bila poslata Generalnoj skupštini UN“. Vordsvort je napomenuo da su u razgovorima učestvovali i zvaničnici SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari