Očigledno je da Zapad želi da ohrabri Beograd da nastavi dijalog s Prištinom, kaže za Danas Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, povodom dolazaka visokih zapadnih zvaničnika u Srbiju ovih dana.


Šef britanske diplomatije Vilijem Hejg danas će u Beogradu razgovarati s predstavnicima državnog vrha Srbije, s predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem na čelu, a sledeće sedmice stiže državna sekretarka SAD Hilari Klinton skupa sa, kako se očekuje, visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Dolazak Klintonove juče je zvanično potvrđen, dok je u Briselu novinarima rečeno da Eštonova „razmatra“ posetu Beogradu i Prištini.

„Ministar Hejg želi da ohrabri lidere Srbije, naročito nakon pozitivno ocenjenog sastanka srpskog i kosovskog premijera (Dačića i Hašima Tačija) u Briselu, da nastave u istom pravcu i da svoju pažnju i energiju usmere na dalji napredak što se tiče normalizacije odnosa sa Kosovom“, rekao je britanski ambasador u Srbiji Majkl Devenport najavljujući dolazak šefa Forin ofisa, dodajući da će Velika Britanija podržati Beograd u naporima da ispuni kriterijume za dobijanje datuma početka pregovora o pristupanju EU, koje je Evropski savet formulisao marta ove godine.

Sličan cilj imaće poseta Hilari Klinton, najavljena za početak naredne nedelje. „Interesantno je da državna sekretarka Klinton dolazi u Srbiju nekoliko dana pre predsedničkih izbora u SAD, što pokazuje da će Zapad maksimalno podržati Beograd i Prištinu da u novembru nastave dijalog, kao i da se nedavni susret premijera Dačića i Tačija tumači kao veoma dobar znak“, ocenjuje Aleksandra Joksimović.

Podsetimo, dolazak Hilari Klinton u Beograd i Prištinu najavljivan je i za početak oktobra, kada je bila pozvana na međunarodnu konferenciju o pravima žena u Prištini. Ovo će biti oproštajna poseta Klintonove regionu, s obzirom na to da je najavila da posle predsedničkih izbora u SAD u novembru više neće voditi Stejt department.

Prvi potpredsednik srpske vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je juče da je uveren da će Srbija u junu 2013. dobiti datum za početak pregovora za priključivanje EU. „Cilj nam je da imamo mir i stabilnost. U tom smislu se bezbednosno veoma odgovorno ponašamo i uveren sam da ćemo tako nastaviti i ubuduće. Takođe sam uveren da se Srbija nalazi na evropskom putu i da ćemo dobiti datum u junu“, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari