Foto: Snežana Čongradin

Kako su nam preneli naši sagovornici, tokom vikenda će se Protest protiv diktature pridružiti demonstracijama naučnika i prosvetara. Sutra će studenti i ostali učesnici protesta šetati u koloni sa naučnicima koji na taj način izražavaju svoje nezadovoljstvo zbog stanja u toj oblasti, a u nedelju će se na isti način priključiti nezadovoljnim prosvetarima.

Od ponedeljka, odnosno sledeće nedelje, kreće drugačiji vid Protesta protiv dikakture, koji neće podrazumevati samo klasične šetnje.

O tome šta planiraju učesnici Protesta protiv diktature, u narednim danima, pročitajte u sutrašnjem, vikend štampanom izdanju našeg lista.

Saopštenje Protesta protiv diktature o Šešelju

– S obzirom na to da je gospodin Šešelj već poznat po potezanju vatrenog oružija na demonstrante tokom studentskih protesta ’92. godine u Beogradu, ovakvo ponašanje nas nije ni najmanje iznenadilo. Između ostalog, zbog toga smo se i ogradili od njegove podrške. Istina je da je, na samom početku protesta ispred Skupštine, krenuo automobilom kroz tek okupljene demonstrante u nadi da će izazvati incident, i da je upravo zato i otvorio prozor. Neki od okupljenih su ga čuli da je pretio da će pucati,kao i da je zavlačio ruku pod sako ali to, nažalost, ni jedna kamera nije zabeležila. Ono što su kamere uspele da zabeleže jeste njegovo nasrtanje kolima na okupljene demonstrante i drsko ponašanje njegovog vozača koji je pretio i fizičkim obračunom. Takvo bahato ponašanje ne priliči jednom narodnom poslaniku, niti ljudima koji koji ga okružuju. Psovkama i uvredama upućenim na račun okupljenih građanki i građana,i nazivajući okupljenu masu „šačicom jada“, gospodin Šešelj na još jedan način pogazio je svoj položaj narodnog poslanika, diskriminišući pojedince i osuđujući njihovu slobodu govora i političkog izražavanja, na taj način otelovljujući krizu u kojoj se parlamentarna demokratija u ovoj zemlji nalazi – piše u saopštenju Protesta protiv diktature, povodom incidenta koje je lider radikala izazvao pre nekoliko dana na platou ispred Skupštine Srbije. 

Saopštenje grupe iz Beograda
 
Svima vama koji šetate sa nama svakog dana, koji pomno pratite sva dešavanja i ulažete svoje vreme, energiju i nadu u ove proteste, najpre želimo da kažemo hvala. Hvala vam što izlazite na ulice i govorite šta mislite o ovoj vlasti i ovakvom sistemu. Hvala vam što ste nam dokazali da još uvek postoje heroji među nama, i da još uvek postoji ona stara, dobra i lepa Srbija, i onaj dobar i stari i prelepi Beograd.

Već neko vreme se postavljaju pitanja ko vodi ovu stranicu, ko to odgovara medijima u ime svih nas i da li postoji zapravo neka organizacija. Zbog toga smo odlučili da vam odgovorimo na pitanja.

Mi nismo ni Jankovićevi, ni Jeremićevi, ni Soroševi, nismo žuti, niti strani plaćenici, ni narkomani, a ni alkoholičari. Organizacija u svom suštinskom obliku i značenju ne postoji. MI SMO GRUPA. Grupa koja se okupila spontano na protestima (neki su tu od prvih dana, neki su se uključili kasnije), postoji samo kako bi koordinisala proteste i borila se da oni ostanu naši, narodni i da ne dopustimo nijednom političaru, stranci ili njihovim organizacijama da ih preuzmu i instrumentalizuju. I sami ste svedoci da je takvih pokušaja bilo pregršt, i da neke grupacije još uvek pokušavaju na silu da preuzmu protest.
Mnoge od nas viđate svakodnevno od 18h, možda ste neke zapamtili, možda i ne.

Razlog je svakako taj što smo se mi držali uvek po strani, ne želeći da se eksponiramo, niti da neko pomisli da smo mi vođe. Mi ne želimo da budemo vođe i to smo za ovih osamnaest dana, nadamo se, i dokazali.

Koja je naša uloga? Mogli ste da primetite transparente koji su uvek u prvim redovima ili ozvučenje. Mogli ste da primetite i momke i devojke koji su tu da brinu o koloni i da ne dozvole da dođe do nekog incidenta, iako su protesti neprijavljeni i kao takvi nemaju ovlašćena lica koja brinu o njemu. Ne, oni nisu policajci – oni su muzičari, ekonomisti, prevodioci, nezaposleni i studenti. Pozivali smo na nenošenje stranačkih obeležja. Zahteve smo u koordinaciji sa drugim gradovima i u skladu sa onim sto je kružilio na samim protestima i društvenim mrežama formulisali, ali oni nisu još uvek konkretizovani, i na njima treba raditi. Takođe, koordinišemo i sinhronizujemo se sa ostalim gradovima. Stupamo u kontakt sa sindikatima i radnicima. Brojnim prilikama smo zatražili vaše mišljenje preko anketa na društvenim mrežama. A kada za to nije bilo mogućnosti, trudili smo se da radimo ono što verujemo da je najbolje za sve nas.

Ko želi da se pridruži, dobrodošao je. Nismo zatvorena grupa. Mi smo grupa ljudi koji su svoje političke i ideološke razlike ostavili po strani, i udružili se zarad jednog cilja, da vratimo Srbiju na pravi put. Zato vas pozivamo sve da SUTRA nakon protesta ostanete ko želi da se priključi i upozna sa nama.

Nećemo odustati!