Oland: Nastavljamo širenje EU, Vučić: Otvaranje poglavlja 19. jula 1Foto: Fonet

Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je sinoć, po završetku samita o Zapadnom Balkanu u Parizu, da se nastavlja proces širenja EU.

Na konferenciji za novinare, Oland je poručio da Bregzit „ni na koji način neće uticati na angažovanje EU prema balkanskim zemljama, u skladu sa uslovima koji su pred njih postavljene”.

Istu poruku su poslale i nemačka kancelarka Angela Merkel i šefica diplomatije EU Federika Mogerini, koje su takođe bile na pariskom samitu.

„Odluka Velike Britanije nije ništa promenila… te zemlje su se bojale toga“, rekla je nemačka kancelarka Merkel, dok je Mogerini poručila: „Rešeni smo da nastavimo proces proširenja“.

Francuski predsednik Oland je dodao da je EU mirovni projekat, da su zemlje Zapadnog Balkana iskusile građanske ratove, ekstremizme i nacionalizme, francuski predsednik je naglasio značaj dogovorenog uspostavljanja Regionalne kancelarije za mlade.

On je rekao da je razgovarano i o konkretnim incijativama, posebno u energetici i transportu, kao i nizu projekata u koje će biti investirano 450 miliona evra. Od toga trećina iz evropskih fondova. Nezaobilazne teme su bile migracija, radikalizacija, odlasci na strana ratišta…

Predsednik Oland nije pomenuo „slučaj“ Srbije, mogući nastavak pregovora i otvaranja poglavlja 23 i 24, ali su drugi učesnici samita bili jasni. Evropski komesar za proširenje Johanes Han je na Tviteru naveo da je Hrvatska dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije o pridruživanju EU. „Pariz-Balkan 2016. daje rezultate. Hrvatska je potvrdila da je u redu otvaranje pristupnih poglavlja 23 i 24 sa Srbijom. Evropska perspektiva je realna“, napisao je Han. Prethodno je i Velika Britanija povukla svoju blokadu otvaranja poglavlja.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da će pristupna poglavlja 23 i 24 u pregovorima za članstvo Srbije u EU biti otvorena 19. jula. “Otvaranje poglavlja sledi 19. jula, to je potvrdila i nemačka kancelarka Angela Merkel, a i Hrvatska se složila”, rekao je Vučić novinarima u Parizu po završetku konferencije. Hrvatska radio televizija prenosi da je Angela Merkel na samitu u Parizu obavestila Vučića da su uklonjene i poslednje prepreke za otvaranje pregovaračkog poglavlja 23. Upućeni diplomatski izvori na samitu EU-zapadni Balkan u Parizu rekli su prethodno agenciji Beta da mogući dogovor o otvaranju poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu Srbije treba ponovo da bude razmotren na zasedanju Radne grupe Saveta EU za proširivanje (COELA) danas u Briselu.

Premijer Vučić se tokom dana, u okviru programa samita sreo sa albanskim premijerom Edi Ramom, potom i sa komesarom za proširenje Johanesom Hanom, kao i sa drugim zvaničnicima. Razgovarao je sa premijerom Slovenije Mirom Cerarom, kao i sa potpredsednikom Svetske banke Sirilom Milerom. Han je govoreći na Biznis forumu samita poručio da izlazak jedne zemlje iz EU ne znači da je zaustavljeno širenje Unije, već postoji mnogo razloga da se nastavi i da će EU obezbediti gotovo 150 miliona evra zemljama Zapadnog Balkana.

„Odlučili smo da obezbedimo 96 miliona evra za tri železnička infrastrukturna projekta u Srbiji, Albaniji i Kosovu. Takođe ćemo obezbediti 50 miliona evra za mere kao što su energetska efikasnost u stambenim zgradama i mali hidro projekti“, rekao je Han. On je dodao kako da to pokazuje ozbiljnost namere EU da uloži do milijardu evra u saobraćajne i energetske infrastrukture u zemljama zapadnog Balkana u okviru Plana povezivanja do 2020.

Da bi dobile ovaj novac, države moraju da u potpunosti sprovedu reforme u transportnom i energetskom sektoru o kojima je postignut dogovor na prethodnom samitu u Beču, saopštila je Evropska komisija.

Nakon sastanka premijera Srbije sa albanskim kolegom Edijem Ramom, iz Vlade Srbije je saopšteno da je Vučić istakao da je na sastanku dogovoren susret političke i ekonomske elite dveju zemalja. Tokom sastanka je naglašen i značaj izgradnje autoputa Niš – Priština, jačanje avio linije Beograd – Tirana, kao i veće učešće srpskih građevinskih kompanija u izgradnji infrastrukturnih projekata na albanskoj obali.

Premijer Srbije je naglasio je da će o otvaranju avio linije Beograd – Priština uskoro ponovo razgovarati sa zvaničnicima EU u Briselu, jer, po statističkim podacima, veliki broj putnika na prvim letovima Beograd – NJujork upravo dolazi sa Kosova i Metohije i Albanije. Otvaranje nove avio linije sa Prištinom bi taj broj umnogome povećalo. Vučić je naglasio da će na taj način Beograd postati regionalni centar.

Dogovorena sednica sa Slovenijom

Zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije biće održana u septembru u Srbiji, dogovoreno je na sastanku Aleksandra Vučića i Mira Cerara. Cerar je naglasio da proces pridruženja EU mora da se nastavi, te da će Slovenija i u buduće pružati podršku Srbiji na evropskom putu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari