Olenik: NDB i Lokalni front su nam prirodni saveznici 1Foto: Medija centar

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd i Lokalni front iz Kraljeva su naši prirodni saveznici i partneri, jer se zalažemo za istu politiku, a da li će doći do formalizacije saradnje, znaće se u narednih nekoliko dana.

To poručuje u razgovoru za Danas Aleksandar Olenik, jedan od inicijatora osnivanja nove političke organizacije Građanskog demokratskog foruma i nekadašnji član Pokreta slobodnih građana, te protivkandidat Sergeju Trifunoviću na izborima za lidera PSG-a.

Upitan da li je sa predstavnicima pomenutih lokalnih inicijativa već imao sastanke, Olenik navodi da je bilo neformalnih razgovora. Prema njegovom viđenju, trenutno u Srbiji ne postoji nijedna građanska politička organizacija koja pokriva celu teritoriju, već samo one lokalnog karaktera, koje u svojim programima i odlukama imaju ideje koje i oni zagovaraju.

Na pitanje zbog čega podržava proteste na kojima Savez za Srbiju građanima deli svoj Sporazum sa narodom, ako je već jedan od razloga za napuštanje PSG bio neslaganje sa tim da se pomenuti Pokret nađe na izbornoj listi sa SZS, Olenik odgovara da on i dalje ne zna ko je tačno organizator protesta, ali da mu nije ni bitno.

– Po mom mišljenju, kada neko protestuje na ulici, svi imaju pravo da iskažu svoje političke stavove. To znači da su prihvatljive i zastave Evropske unije, i zastave duginih boja, kao i Sporazum koji jedna politička grupacija promoviše na tom protestu. Ja imam primedbe na sam sporazum, ali ne vidim ništa sporno u njegovom deljenju. To je ulica i svako ima pravo da agituje – kaže Olenik.

Na kraju, upitan da prokomentariše istraživanja pojedinih agencija, prema kome je rejting PSG-a porastao na sedam procenata nakon što je na čelo tog pokreta došao Sergej Trifunović, Olenik odgovara kratko. „Čestitam. Želim im sve najbolje“, poručuje Olenik.

Podsetimo, bivši odbornici PSG-a formirali su u ponedeljak novu odborničku grupu u Skupštini Beograda. PSG je imao osam odbornika, a pet je prešlo u novu odborničku grupu, pa je PSG u Skupštini Beograda ostao sa tri odbornika, odnosno bez grupe. Novu grupu čine osnivači GDF i odbornice koje su najavile formiranje Inicijative žena Srbije. To su Rade Veljanovski, Zoran Vuletić, Miloš Marković, Nataša Medojević i Svetlana Cicmil.

Zvanično formiranje Građanskog demokratskog foruma najavljeno je za subotu, 2. mart u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari