Evropski komesar za proširenje Oli Ren rekao je da Srbija „ozbiljno sarađuje“ sa Haškim tribunalom i da je „pravo vreme“ za implementaciju prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom. Po njegovim rečima to ne bi ugrozilo, većbi doprinelo naporima da se uhapsi haški optuženik Ratko Mladić.

Nakon što je Crna Gora zvanično podnela zahtev za članstvo u EU, Ren je rekao da je moguće da ostale balkanske zemlje isto učine naredne godine. On je, međutim, apelovao na države Balkana da ne žure sa podnošenjem zahteva za članstvo u EU, budući da prethodno treba da ubrzaju reforme. Govoreći o Turskoj, Ren je istakao da ta zemlja mora da prevaziđe unutrašnje podele i da se vrati sprovođenju reformi odmah na početku naredne godine, kako bi pokazala da je ozbiljna u svojim nastojanjima da se priključi Evropskoj uniju.

Konstitutivna sednica Saveta za evropske integracije Vlade Srbije, na kojoj će biti predstavljena informacija o odnosu između Srbije i EU, biće održana danas u Beogradu. Na sednici Vlade održanoj 27. novembra imenovan je novi saziv Saveta za evropske integracije koji čine predstavnici vlasti, manjina i pojedinci iz nacionalnih institucija, nevladinih organizacija i sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari