Oliver Dulić, ministar ekologije i prostornog planiranja, demantovao je medijske spekulacije da je Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, juče napustio sednicu Vlade Srbije, nezadovoljan predlogom Zakona o informisanju.

Na konferenciji za novinare posle sednice, Dulić je rekao da „nije istina da je ministar Dinkić napustio sednicu, niti je istina da je, kako sam čuo, podneo ostavku“.

„Nije bilo nikakvih konflikata, već samo pojašnjenja i boljeg razumevanja odredbi koje se nalaze u novom Zakonu. Postojala je dilema da li je on usklađen sa svim evropskim normama, i utvrdili smo da jeste“, naglasio je Dulić. Rasprava je bila duga i sadržajna, dodao je on, a svi ministri su glasali za predlog Zakona, osim ministara iz SPS-a koji su, kako tvrdi Dulić, bili uzdržani. „Stav SPS je bio da su oni, zbog svoje političke prošlosti, principijelno protiv donošenja zakona iz bilo koje oblasti koji mogu da ih povežu sa vremenom režima Slobodana Miloševića, i mi te razloge razumemo“, rekao je Dulić. Ovo je potvrdio i Ivica Dačić, vicepremijer i lider socijalista, rekavši sinoć za RTS da je SPS bio uzdržan, kao i da je pozicija njegove stranke delikatnija u odnosu na druge.

Premijer Mirko Cvetković je na početku jučerašnje sednice Vlade, koji je bio otvoren za javnost, predstavio godišnji izveštaj o radu svog kabineta. Istakao je da je najvažnije to što nisu zaustavljeni razvoj i reforme i što je Srbije postala stabilna demokratska zemlja koja ispunjava međunarodne obaveze, u kojoj se poštuju ljudska prava, otvorena prema svetu i susedima.

Cvetković je na redovnoj sednici Vlade Srbije rekao da je njegov kabinet odgovorio na sve izazove, adekvatno i u skladu s potencijalima koje Srbija poseduje i da će i u narednim godinama nastaviti sve aktivnosti kako bi se ispunili strateški ciljevi.

Premijer je naglasio da je za Vladu KiM najvažniji državni i nacionalni problem koji nije nastao preko noći i mora se rešavati postupno, uz mnogo strpljenja i bez improvizacija.

Uskoro u parlamentu

Oliver Dulić je rekao da će predlog izmena Zakona o informisanju, zajedno sa još 21 zakonskim predlogom, biti razmatran na vanrednoj sednici Skupštine i da bi trebalo da budu usvojeni do kraja meseca. Između ostalog, izmene Zakona o informisanju, predviđaju uvođenje Registra javnih glasila, kako bi vlasnička struktura medija bila transparentnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari