Nakon trodnevne političke bure u Srbiji, kada je reč o prisustvovanju predstavnika zvaničnog Beograda na uručenju Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou danas u Oslu i „čvrstih“ najava predstavnika vlasti, na čelu sa ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem da Srbija neće imati izaslanika u prestonici Norveške, sinoć je saopšteno da to neće biti baš tako. Naime, kako je Tanjug preneo, „dodeli Nobelove narade za mir prisustvovaće izaslanik predsednika Vlade Srbije, ombudsman Saša Janković“.

Ova agencija prenosi da je u Vladi saopšteno da je predsednik Vlade Mirko Cvetković odlučio da kao izaslanik na svečanosti uručenju Nobelove nagrade prisustvuje zastitnik građana Saša Janković. Saša Janković, ombudsman Srbije potvrdio je za Danas da putuje u Oslo.

Međutim, on je rekao da će ceremoniji dodele nagrade prisustvovati kao predstavnik Srbije, ali ne i kao zvanični predstavnik Vlade Srbije, s obzirom da je funkcija ombudsmana nezavisno regulatorno telo.

– Ustavom je predviđeno da ombudsman štiti ljudska prava i zato je moja odluka da otputujem u Oslo. Premijer Cvetković me je zamolio da prenesem čestitke nagrađenom i ja ću to učiniti, precizirao je Janković.

U utorak je Nobelov komitet saopštio da je Srbija jedna od 19 zemalja koje će bojkotovati ovaj čin. U međuvremenu je saopšteno da je ovu odluku doneo ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić u atmosferi u kojoj su neke političke partije i mnoge nevladine organizacije upozorile da je to pogrešan potez.

Kabinet predsednika Republike i ključni članovi Vlade Srbije zaključili su juče posle podne, posle intenzivnih konsultacija, da ne bi trebalo menjati odluku Ministarstva spoljnih poslova o neodlasku srpskog predstavnika na ceremoniju uručenja Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou.

Kako su Danasu rekli izvori iz državnog vrha u Beogradu, u sredu uveče i juče pre podne razmatrana je mogućnost promene stava, a rezultat razgovora je bio da bi od preinačenja odluke bilo „više štete nego koristi“, iako su pojedini savetnici predsednika Borisa Tadića smatrali da je ministar Vuk Jeremić pogrešio zbog odluke da, na zahtev Kine, ambasador Milan Simurdić ne ode na današnju svečanost u Oslu. Zaključeno je i da bi ubuduće, kada je reč o ovako politički osetljivim pitanjima, trebalo obavljati „šire konsultacije“. Podsetimo, u pres-službi predsednika Republike našem listu je u sredu rečeno da se Ministarstvo spoljnih poslova nije konsultovalo s kabinetom šefa države oko ovog poteza.

Ministar spoljnih poslova, u skladu sa svojim nadležnostima i u skladu sa zakonom ove zemlje, doneo je odluku da Srbija ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za mir, izjavio je predsednik Boris Tadić juče posle podne i napomenuo da ga je premijer Mirko Cvetković obavestio da Vlada o tome nije raspravljala. Tadić je, u izjavi novinarima u Beogradu, najavio da će se on o ovom pitanju oglasiti tek kada „institucije završe svoj deo posla“. Podsetivši da je njegovo odrastanje bilo „disidentsko“, jer je njegov otac Ljubomir oglašen državnim neprijateljem kada je on imao svega 10 godina, Tadić je istakao da ipak ne bi o ovoj temi govorio iz ugla svojih ličnih osećanja, jer to nije korisno za donošenje političkih odluka.

Premijer Mirko Cvetković, na konferenciji o Zapadnom Balkanu, juče u Briselu, izjavio je da je odluka Beograda „taktički potez koji ima za cilj jačanje evropske integracije Srbije“.

„Odbor za inostrane poslove Narodne skupštine uskoro će razmatrati godišnji izveštaj o radu Ministarstva spoljnih poslova i to će biti prilika da poslanici razgovaraju sa šefom diplomatije Vukom Jeremićem o nizu tema, pa i o odluci da srpski predstavnik ne prisustvuje dodeli Nobelove nagrade za mir“, izjavio je Danasu Dragoljub Mićunović, predsednik tog skupštinskog tela.

Lider LDP Čedomir Jovanović smatra da, bez obzira na to da li je ministar Jeremić konsultovao predsednika Tadića, „napravljena je šteta za koju mora biti utvrđena politička odgovornost“. Jovanović je istakao da „svaki dan pogrešne spoljne politike Srbiju puno košta“ i podsetio da je LDP još pre tri meseca tražio Jeremićevu smenu.

Balint Pastor, šef poslaničke grupe manjina i poslanik SVM u Skupštini Srbije, pozvao je juče Vladu da promeni „sramnu“ i „skandaloznu“ odluku da zvanični Beograd nema predstavnika na ceremoniji u Oslu.

Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, ističe za Danas da su ljudska prava jedna od osnovnih vrednosti na kojima počiva društveni sistem koji je Srbija izabrala, „i to nezavisno od samog procesa učlanjenja u EU“. „Najvažniji cilj Srbije treba da bude usvajanje sistema vrednosti na kojima počivaju i sve zemlje EU, a ljudska prava, pored demokratije i vladavine prava, jesu kamen temeljac tog sistema“, ocenjuje Popović. On podseća da je, pored toga, Srbija preuzela obavezu poštovanja preuzetih obaveza iz niza međunarodnih sporazuma, pre svega Pakta o građanskim i političkim pravima UN i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari