Radnici srpskog pravosuđa koji su juče blokirali ulaze u Okružni sud u Kosovskoj Mitrovici u nemeri da spreče Euleks da održi prvo suđenje dok se njihovi osnovni zahtevi ne reše, prekinuli su višečasovni protest. Suđenje za razbojništvo Vladimiru Jovanoviću (26) i Miroljubu Nikoliću (30) iz Sočanice kod Leposavića, u sudu u Kosovskoj Mitrovici zakazano za juče, odloženo je do daljnjeg, izjavio je agenciji Beta advokat jednog od optuženih Ljubomir Pantović.

Advokat je dodao da su optuženi zbog odlaganja suđenja počeli štrajk glađu.

Prema njegovim rečima drugo ročište na suđenju Jovanoviću i Nikoliću trebalo je da bude održano 4. marta, da proces traje šest radnih dana i da se završi 26. marta. Jovanovići Nikolićsu u pritvoru nešto više od 14, odnosno 10 meseci i većsu štrajkovali glađu zbog toga što im suđenje nije bilo zakazivano, podsetio je Pantović. Predstavnici radnika pravosuđa razgovarali su pre toga sa šefom Euleksa za kosovskomitrovački region Majklom Harmišem. Jedan od članova te delegacije – Nikola Kabašić, kazao je novinarima da su preneli Harmišu da radnici pravosuđa nisu zadovoljni načinom na koji pokušavaju da prisile međunarodnu zajednicu da sa njima razgovara, i da poštuje interese srpskog stanovništva.

„Nismo tražili ništa nemoguće. Samo smo tražili da se pre otvaranja suda razreši dilema šta će Euleks raditi, čije će zakone primenjivati, čijim će pečatima pečatirati presude i koga će predstavljati“, kazao je Kabašić.

Kako je naveo, blokade neće biti prekinute dok radnici pravosuđa ne dobiju uveravanja da i narednih dana neće biti suđenja dok se ne razreše stvari na nivou Beograd-Euleks-Unmik. „Moramo razrešiti pitanja od šest tačaka, po planu generalnog sekretara Saveta bezbednosti, a Euleks mora ostati u svom mandatu“, kazao je Kabašić. On je kazao da se onemogućavanjem suđenja ljudima kojima treba da se sudi krše ljudska prava, ali kako je dodao „smatramo da je opšti interes srpske zajednice preči od njihovog ličnog interesa“. „Oni su više od 14 meseci u pritvoru, a Unmik je njihova prava i do sada kršio. Zašto im nije suđeno odmah po podizanju optužnice“, dodao je Kabašić.

Predstavnici Euleksa saopštili su da prvo suđenje u sudu u Kosovskoj Mitrovici zakazano za juče u organizaciji te misije nije održano iz bezbednosnih razloga. „Predsedavajući sudija je odlučio da odloži suđenje na osnovu ozbiljnog upozorenja vezanog za bezbednost“, navodi se u saopštenju Euleksa i dodaje da „novi datum suđenja još nije određen“.

 

SRS: Rezultat prihvatanja Euleksa

Kosovska Mitrovica – Srpska radikalna stranka upozorila je juče da je uskraćivanje prava radnicima srpskog pravosuđa da se vrate na posao u Okružni sud u Kosovskoj Mitrovici i učestvuju u suđenju rezultat prihvatanja Euleksa od strane režima predsednika Srbije Borisa Tadića. „Činjenica da će sudsko veće i tužioci u prvom suđenju Srbima od dolaska Euleksa biti isključivo predstavnici te misije još jedna je od posledica prihvatanja Euleksa od strane režima Borisa Tadića“, navodi se u saopštenju SRS-a. SRS u saopštenju podseća da Euleks radi na sprovođenju plana Martija Ahtisarija i uspostavljanju institucija NATO države Kosovo uz kršenje Rezolucije SB 1244. „Državljanima Srbije treba da sude regularni državni sudovi, što je princip u svakoj civilizovanoj državi, a ne nekakve nelegalne političke misije koje imaju za cilj da otcepe jedan deo teritorije Srbije“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari