Opomene poslanicima DS i Dveri 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Prepodnevni deo sednice Skupštine Srbije, na kojoj su razmatrani amandmani na izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, obeležila je oštra polemika između poslanika opozicije i vladajuće većine, a predsedavajući sednicom Vladimir Marinković izrekao je četiri opomene poslanicima Demokratske stranke (DS) i Dveri.

Marinković je izrekao dve opomene poslaniku DS Goranu Ješiću, jednu opomenu njegovom stranačkom kolegi Radoslavu Milojičiću i jednu opomenu šefu poslaničke grupe Dveri Bošku Obradoviću.

Milojičić je rekao da u petak, kada je vođena načelna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, nije dobio nijedan odgovor od ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i dodao da o njemu ima “korektno mišljenje i da ga izdvaja iz one šizofrene naprednjačke bulumente”, za šta mu je Marinković izrekao opomenu.

Milojičić je Nedimoviću dao “jedan dobornameran savet, da je vreme da on već polako uvidi da je režimu Alaksandra Vučića kraj i da se polako izmesti iz tog režima koji je naneo samo zlo građanima Srbije”.

Milojičić je pitao Nedimovića šta je bilo sa onih 300 traktora koje su meštanima Kosjerića obećali u izbornoj kampanji ukoliko glasaju za Srpsku naprednu stranku.

Obradović je rekao da vladajuća većina na sve načine pokušava da zamajava javnost i objasni kako ne prodaje poljoprivredno zemljište strancima.

“Lični prijatelji vašeg predsednika, predsednika SNS, dobijaju u zakup poljoprivredno zemljište u Srbiji.Zašto Srbin, srpski poljoprivrednik i srpska firma ne mogu da uzmu to zemljište u zakup nego jedino lični prijatelji predsednika SNS i predsednika države Aleksandra Vučića? To je pitanje na koje vi nemate odgovor, kao što nemate odgovor ni na pitanje da li se sećate da je DS formirala SNS u dogovoru Aleksandra Vučića i Mikija Rakića”, rekao je Obradović.

U raspravu se uključila i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i rekla da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) donet 2008. godine.

“Ako neko ne zna kome je to poslužilo da pobedi u kampanji onda neka uzme Jutjub pa neka pregleda izbornu kampanju Borisa Tadića i DS čime su oni zasenili građane Srbije 2008.godine”, rekla je Gojković sa poslaničkog mesta.

Ona je dodala da DS “nije hteo da se briše član 1. SSP nego da loše pregovaraju, jer im je to trebalo za kampanju”.

“Građani Srbije su bili željni nekih promena, da se približimo Evropskoj uniji (EU), pa su eto glasali, kao imaćemo nekakav SSP, neznajući koje su loše odredbe donete.Boris Tadić je pobedio na tome i na otvaranju ‘Zare’”, rekla je Gojković.

Ona je rekla da SNS i dalje smatra da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije da postane jednog dana punopravna članica EU i da građani sve više glasaju za ovu stranku, dok priču opozicije niko neće da sluša.

Na to ju je Obradović pitao “čiju priču”.

Gojković je poručila opoziciji da “ne izmišlja i ne plaši građane Srbije da se nešto deli i prodaje strancima”.

“Ne čujem da ste se nešto pobunili oko narko dilera koji je pokupovao celu Vojvodinu. Ne, nego vi sarađujete sa Bojanom Pajtićem zato što je Bojan Pajtić bio predsednik DS koji je pomogao Dverima da nastanu”, rekla je Gojković.

Obradović je tražio repliku, ali mu Marinković nije dao, već je insistirao da se nastavi rasprava o amandmanima i odredio kraću pauzu, posle koje je reč opet dao Maji Gojković.

Obradović mu je dobacio “da nema pravo to da radi i upitao ga šta glumi”, a Marinković mu je izrekao opomenu “za dobacivanje”.

Gojković je rekla da bi trebalo da se podvuče crta i da svi zajedno kažu Obradoviću da “ovo nije samoposluga ispred koje se ispija pivo i dobacuje ljudima i govori ‘šta glumiš i šta ne glumiš’”.

Poslanik DS Goran Ješić rekao je Marinkoviću da je fasciniran njegovim vođenjem sednice i dodao da se javio pre 45 minuta, ali mu je on odgovorio da se govori o amandmanima, a ne o njegovom vođenju sednice.

Ješić je rekao Marinkoviću da je od sednice napravio cirkus, i da nije slušao predsednicu kada mu je “očitala bukvicu”, kao i da bi “trebalo da se dovede pameti i da je sluša”.

Marinković mu je posle ovoga izrekao opomenu i rekao mu da govori o amandmanu, a Ješić je na to rekao “Majo, vrati se da predsedavaš”, posle čega mu je izrečena i druga opomena. (kraj) lj/lč 15:39

Vukadinović: Novi format, stari znanci

– Brisel je u dijalogu o Kosovu došao do dva pregovarača, odnosno „dva potencijalna potpisnika“, koja je želeo, izjavio je poslanik Pokreta za spas Srbije – Nova Srbija Đorđe Vukadinović, povodom najave sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kosova Hašima Tačija.

Tačno je da se dijalog nastavlja u novom formatu, ali učesnici su stari znanci i partneri, u novim ulogama, Vučić i Tači. Vukadinović je to izjavio novinarima u skupštini.

Oni će se sastati u četvrtak 31. avgusta u Briselu uz posredovanje Visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu poliku i bezbednost Federike Mogerini.

Vukadinović smatra da se predimenzionira značaj dijaloga „u novom formatu“, jer je reč o starim partnerima, odnosno „najboljim neprijateljima“.

Kako je rekao, Tači i Vučić su potrebni jedan drugom, ali i međunarodnoj zajednici- Briselu, pošto oni mogu da isporuče, ono što Brisel traži.

Nevolja je u tome, tvrdi Vukadinović, što je jedna strana (Beograd) ispunila gotovo sve iz Briselskog sporazuma, a Priština se nije pomerila s mrtve tačke.

Jedina tekovina tog sporazuma je, zaključio je Vukadinović, da je Srbije na Kosovu sve manje, a nezavisnosti Kosova sve više.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da je Vučić već Briselskim sporazumom i „muljanjem sa njim“ priznao nezavisnost Kosova.

Pitanje je samo, smatra Živković, koliko će trajati kampanja kojom se to krije u Srbiji. Prema njegovoj oceni, pregovori u novom formatu neće ništa promeniti sa starim sagovornicima Vučićem i Tačijem.

“To su pregovori koji su započeti tako što ih vode Vučić i Tači i kako se oni pomeraju sa mesta premijera na mesto predsednika to su njihovi lični pregovori, rekao je Živković. On tvrdi da će posledice tih pregovora ostetiti građani Srbije. Pre svega oni na teritoriji Kosova i Metohije, pošto nije ostvareno ništa od onoga što je delovalo pozitivno za srpsku stranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari