Opozicija: Akt će služiti obračunu sa protivnicima 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Srbija bi, nakon dvodecenijskih obećanja, uskoro trebalo da dobije Zakon o poreklu imovine kojim se predviđa uvođenje poreske stope od 75 procenata za „ekstraprofitere“ koji nemaju dokaz o sticanju dobara, a proveravaće se imovina stečena od 1. januara 2007. godine.

Sagovornici Danasa tvrde da će donošenje ovog zakona biti iskorišćeno u predizborne svrhe i upotrebljeno u borbi protiv političkih protivnika. Napominju da ovakav zakon nije ni potreban, jer sve to može da se uradi po postojećem, ali da će najveći problem, ukoliko zakon i bude bio donet, biti selektivna primena.

„Zar mislite da će neko smeti da preispita poreklo imovine Siniše Malog, Gorana Vesića, Aleksandra Vulina ili porodice Vučić koja u Beogradu u svom vlasništvu ima sedam nekretnina u vrednosti od milion i 100.000 evra. Odakle?“, konstatuje Boško Obradović, lider Pokreta Dveri.

On podseća da Srpska napredna stranka već jedanaest godina obećava zakon o poreklu imovine, koji još uvek nije donet. Prema njegovim rečima, do sada je sav kriminal i lopovluk u Srbiji iz prethodnog perioda legalizovan za vreme vlasti SNS u poslednjih osam godina, a napravljen je i ogroman novi mafijaški krug koji svakodnevno pljačka državu i narod bez ikakvih posledica.

„Novi zakon koji ponovo obećavaju biće iskren i uspešan kao dijalog u Skupštini između vlasti i opozicije o izborima. Dakle prevara, foliranje i zamajavanje javnosti. Uostalom, ovaj zakon može biti iskorišćen i za obračun sa svima koji su opozicija vladajućem režimu“, kaže Obradović.

I Nemanja Šarović, poslanik Srpske radikalne stranke, podseća da je Zakon o poreklu imovine svaki režim najavljivao pred izbore, ali da su svi izbegavali da ga donesu. „Ukoliko zakon bude dobar i što je još važnije, ako ne bude primenjivan selektivno, mnogi predstavnici naprednjačkog i dosovskog režima kao i mnogi sa estrade biće na udaru zakona“, ističe Šarović.

Vladimir Đurić, poslanik Stranke moderne Srbije, slaže se sa Šarovićem, ali i kaže da je neispunjenih obećanja vlasti bilo i da će ih još biti, pogotovo kada se radi o vlastima koje sve zakone selektivno sprovode.

„Skoro je sigurno da će i ovim povodom država biti majka privilegovanim, a maćeha političkim neistomišljenicima. To se naslućuje iz najave amnestiranja onih koji su ogromnu imovinu stekli ratnih devedesetih i privatizacionih godina prve decenije 21. veka. Poslanička grupa Stranke moderne Srbije pokušaće to da otkloni amandmanima koje ćemo predložiti kada zakon dođe u Skupštinu“, ističe Đurić.

Miroslav Aleksić, poslanik Narodne stranke, kaže da se raduje tom zakonu, mada je siguran da borbe protiv korupcije sa ovom vlašću nema. Kaže da će pravo ispitivanje porekla imovine i oduzimanje nelegalno stečene imovine biti sprovedeno tek kada Vučićev režim padne, jer oni koji danas vladaju pljačkaju Srbiju.

Šta će konkretno sadržati budući Zakon o poreklu imovine još nije poznato, osim što mediji pišu da zakon predviđa uvođenje poreske stope od 75 procenata za „ekstraprofitere“ koji nemaju dokaz o sticanju dobara i da je Poreska uprava odredila 1. januar 2007. godine kao datum od koga će se naovamo proveravati imovina.

Ovaj vremenski cenzus izabran je, jer od tada postoje elektronske evidencije, koje omogućavaju pouzdanu proveru imetka. Uvođenje posebnog poreza od 75 odsto ne isključuje mogućnost da obvezniku, odlukom suda, bude oduzeto i sve što je nelegalno stekao. Prema nacrtu zakona predviđena je i obuka 60 inspektora čiji će zadatak biti unakrsna provera imovine, a obuku će imati i sudije Upravnog suda.

Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbije kaže za Danas da je nezahvalno pričati o zakonu čiji se tačan sadržaj još ne zna.

„Mi smo dali veliki niz konkretnih sugestija za dopune tog nacrta zakona o ispitivanju porekla imovine i posebnom porezu kada je javna rasprava bila u toku, ali mi nije poznato da li je nešto od tih naših komentara prihvaćeno, tako da ne znam o kojoj verziji zakona je sada reč. Javna rasprava je bila početkom proleća i treba da vidimo šta će biti konačan tekst. Važno je da se razjasne sva pravna pitanja kako se ne bi dogodilo da usled eventualne neustavnosti država kasnije vraća porez koji bi naplatila po osnovu ovog zakona. Tu je glavno pitanje to što zakon predviđa drugačije rokove zastarelosti, od onih koji postoje u postojećem zakonu o poreskom propisu i poreskoj administraciji“, kaže Nenadić i podseća da je unakrsna provera imovine moguća i po Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji iz 2002. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari