Opozicija će tražiti zabranu unošenja mobilnih na birališta i fotografisanje 1Foto: FoNet Nenad Djordjevic

Državni resursi ne smeju se koristiti u stranačke svrhe pre i tokom izbora, a treba zabraniti i fotografisanje i unošenja mobilnih telefona na biračka mesta, neki su od opozicionih zahteva koji će uskoro biti predati vlasti.

Prema saznanjima Danasa, na današnjoj sednici Radne grupe, u kojoj opozicioni predstavnici usaglašavaju svoje stavove oko dvadesetak zahteva i uslova za fer i demokratske izbore, trebalo bi da bude definisana konačna verzija zahteva koja će biti poslata na usvajanje opozicionim liderima i organizacijama koje su prihvatile učešće u ovoj opozicionoj inicijativi.

Kako su nam rekli izvori u opozicionim strankama koje učestvuju u radu Radne grupe, osim onih koji se odnose na izborne aktivnosti, zahtevi će se odnositi i na rad javnih servisa odnosno RTS-a, RTV-a ali i REM-a tokom izbornog procesa.

Stranke, pokreti, savezi i pojedinci koji smatraju da su uslovi u kojima se od 2012. održavaju izbori sve gori i gori, sastali su se 12. oktobra i dogovorili osnivanje radne grupe koja ima zadatak da tokom mesec dana usaglasi zahteve koji će biti upućeni vlasti i koji treba da budu ispunjeni kako bi opozicija uopšte izašla na naredne izbore.

S obzirom na to da mesec dana rada Radne grupe ističe sledećeg ponedeljka, i da su je održano nekoliko sastanaka svakog utorka, pitali smo samostalnu poslanicu Mariniku Tepić, koja je moderirala taj opozicioni sastanak, dokle se stiglo sa poslom. Ona kaže da se do kraja ove nedelje očekuje usaglašavanje oko prednacrta zaključaka koji je pripremljen i upućen na razmatranje svim matičnim organizacijama i savezima članicama Radne grupe. Još se, kako navodi, usaglašava, kome će zahtevi biti upućeni.

Kako nam kažu naši sagovornici sa opozicione scene, ne sme se dogoditi da cela opozicija ne stane iza ovih zahteva, te da ne treba postavljati pitanje dana kada će dogovor svih u opoziciji biti postignut oko ove važne stvari. Svakako, kako nam je rečeno, neće se usaglašavanje odužiti unedogled jer, ako dođe do odugovlačenja, sve će manje vremena biti za pritisak na vlast.

Podsetimo, neki od saveta koji su se mogli čuti tokom okruglog stola opozicije pre meseca dana je da broj zahteva ne treba da bude veliki, da treba oročiti vreme rada Radne grupe, što je i učinjeno, te da zahtevi treba da obuhvataju procese i radnje pre, tokom i posle održavanja izbora kao i zahteve koji se odnose na medije, pogotovo javne servise, i njihovo oslobađanje. Saglasnost je postignuta i oko toga da se posle usaglašavanja stavova od vlasti zatraži i razgovor na tu temu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari