Opozicija ima bolji čačanski rejting 1

U pojedinim delovima Srbije opozicija ima bolji rejting nego na nivou cele zemlje, pokazuje istraživanje lokalnih rejtinga u Čačku agencije Faktor plus dato Danasu na uvid.

Prema nalazima ove agencije, aktuelni gradonačelnik iz SNS Milun Todorović ima podršku 36,5 odsto Čačana, sledi Boško Obradović, lider Dveri, sa 18,3, zatim Aleksandar Radojević iz Grupe građana za napredniji Čačak sa 16. U stopu ga prati Ivan Ćalović, advokat i sada nestranačka ličnost (mada je nekad bio u SNS) sa 14 odsto. Potencijalno, Ćalović bi mogao da bude i zajednički kandidat ujedinjene opozicije. Prema ovom istraživanju, Nova Srbija Velimira Ilića je na oko 3, 5 odsto, a približno toliko – 3,7 imao bi i bivši potpredsednik Pokreta socijalista Bratislav Jugović.

Istraživanje je obavljeno u novembru. Ako se pitanje postavi ne po imenu kandidata nego za koju biste stranku glasali na lokalnim izborima, popularnost SNS je daleko niža od dosad objavljivanih nalaza – 34,5 odsto. Očekivano, druga po jačini su Dveri sa 20 odsto, treća je Narodna stranka Vuka Jeremića sa 8,5 odsto, što je više nego što je Jeremić osvojio na predsedničkim izborima. Nešto manje ima Grupa građana za napredniji Čačak Aleksandra Radojevića, koja je izmerena na 8 odsto. Od ostalih stranaka cenzus prolazi još Socijalistička partija Srbije sa 5,1 odsto, kao i oni koji nisu hteli da se izjasne – njih je 5,7 odsto.

Kada je reč o rejtinzima stranaka u Čačku, ako je reč o parlamentarnim izborima, i tu SNS nešto lošije stoji, prema ovom istraživanju, nego na nivou cele Srbije. SNS ima rejting od 46,8 odsto. Daleko iza su Dveri, stranka čije je glavno uporište Čačak, sa 16 odsto, a treća je Narodna stranka Vuka Jeremića sa 8,5 odsto, koja ubedljivo prelazi cenzus. I to se može pripisati lokalnoj specifičnosti budući da je Jeremićev otac poreklom iz okoline Čačka. Zanimljivo je da na pitanje za koju stranku bi glasali da su danas parlamentarni izbori, nije odgovorilo više od šest odsto ispitanika, i to je četvrti po redu rezultat. Svi ostali su ispod cenzusa.

Ko je najpozitivniji

Kada je reč o proceni lidera pozitivnoj, negativnoj ili neutralnoj, zanimljivo je da po Faktor plusu pozitivan utisak o Bošku Obradoviću ima 27 ispitanika, a o Aleksandru Radojeviću, koji na lokalu predvodi Grupu građana za napredniji Čačak, pozitivan utisak ima 36 odsto ispitanika. Zanimljiv nalaz je i kako Čačani doživljavaju Ostoju Mijailovića, narodnog poslanika SNS i predsednika KK Partizan, za koga osam odsto ima pozitivan stav, negativan 30, a neutralan 36, dok 26 odsto ispitanih odgovara da nikada nisu čuli za njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari