Opozicija Kosova: Pregovarački tim nije "tim jedinstva" 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Dve najveće opozicione stranke na Kosovu Liga demokrata Kosova (LDK) i Samoopredeljenje u pismu visokoj predstavnici za spoljnu politiku EU, Federiki Mogerini ističu da novoizabrani pregovarački tim vlade ne može predstavljati „tim jedinstva“ niti okarakterisati kao „široka podrška procesu dijaloga“ jer za njega nisu glasale ove dve partije.

U pismu visokoj predstavnici Federiki Mogerini i komesaru za proširenje Johanesu Hanu ove dve partije podsećaju da sa 44 poslanika u Skupštini čine najveće opozicione partije u Skupštini, kao i da su na izborima 2017 dobili 50 odsto glasova, ali i da je ova podrška građana konstantna godinama.

U pismu se pozivaju i na navode drugog pisma koje je EU uputila premijeru Haradinaju 17. decembra a u kom, između ostalog stoji „sa postavljenim jedinstvenim timom koji ima široku podršku stranaka u vladi i opoziciji“, i poručuju da ove dve partije, koje predstavljaju polovinu glasačkog tela koje je izašlo na poslednje parlamentarne izbore nisu glasali za imenovanje tog tima.

PSD Špenda Ahmetija nije do sada učestvovala na parlamentarnim izborima a nastala je nakon što je 12 poslanika Samoopredeljenja u toku ovog saziva skupštine napustilo ovu partiju i osnovalo PSD.

„Molimo da imate u vidu da mi, najveće opozicione partije u zemlji koji predstavljamo većinu izbornog tela, kao što je i navedeno iznad, nismo glasali za „tim jedinstva“ o kom govorite. Stoga, ne postoji „široka podrška“ za tim koji pominjete u pismu. Mi imamo obavezu prema građanima Republike Kosovo, kao i prema našim međunarodnim partnerima da skrenemo pažnju na ovu realnost.“

Pored toga, ističu i svoju privrženost „dijalogu između dve države koji će se distancirati od dvosmislenosti i približiti se punoj normalizaciji odnosa između dve zemlje koja mora da podrazumeva međusobno priznavanje“. Pismo su potpisali šefovi poslaničkih grupa Samoopredeljenja i Liga demokrata Kosova, Glauk Konjufca i Avdulah Hoti, prenosi Kossev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari