Skupština Srbije počela je juče novu vanrednu sednicu na čijem je dnevnom redu izbor sudija na trogodišnji mandat u sudovima opšte i posebne nadležnosti.

Predlog odluke o izboru sudija podneo je Visoki savet sudstva, koji je predložio 27 kandidata u devet gradova u Srbiji. Planirana i rasprava o Predlogu odluke o izboru predsednika Saveta guvernera Narodne banke Srbije kao i o Predlogu odluke o imenovanju zamenika generalnog sekretara Skupštine. Za predsednika Saveta guvernera predložen je Boško Živković, a za zamenike generalnog sekretara Skupštine Vanka Dubovac Pavlović i Mladen Mladenović.

Poslanici opozicije iz SRS-a i DS-a kritikovali su reformu pravosuđa. Poslanik SRS, Petar Jojić rekao je da se partije na vlasti bore za uticaj nad sudstvom i ocenio da je „tekuća lustracija“ narušila decenijama utemeljen i razrađen pravosudni sistem u Srbiji.

Poslanica DŠ Milica Radović izrazila je unapred sumnju u svaki predlog koji uputi Visoki savet sudstva zbog, kako je navela, sukob interesa u tom telu i zbog toga što ono nije sudijama dostavilo obrazloženje zašto nisu izabrani i zašto su izgubili radno mesto. Milica Radović je rekla da je jedan član Visokog saveta sudstva učestvovao u izboru i promovisanju svog sina u višu sudsku instancu, a da je drugi član tog tela učestvovao u izboru svoje supruge za sudiju. Prema rečima poslanika Nove Srbije Srđana Spasojevića, pravosuđe je reformisano samo kroz smanjenje nosilaca pravosudnih funkcija. On je upitao šta sa sudijama koji nisu izabrani i ocenio da je veliki problem što, na primer u Kraljevu, ima 5.000 izvršnih presuda i 20.000 predmeta na kojima rade samo dvoje sudija.

Povodom kritika opozicije, poslanik Demokratske stranke Boško Ristić rekao je da se u raspravi nije čulo da je neko osporio bilo kojeg kandidata, za koje je rekao da su dobar kadrovski potencijal. Ristić je ocenio da se zlonamerno upotrebljava reč reizbor, umesto da se kaže opšti izbor sudija i da to čine oni koji žele da opstruišu reformu pravosuđa.

Rasprava o izboru predsednika Saveta guvernera

Skupština Srbije počela je i raspravu o izboru Boška Živkovića za predsednika Saveta guvernera Narodne banke Srbije (NBS). Živkovića je na tu funkciju predložio skupštinski odbor za finansije. Predsednik Saveta guvernera NBS bira se na mandat od šest godina. Kandidaturu Živkovića u Skupštini Srbije obrazložila je zamenica predsednika Odbora za finansije Branka Ljiljak. Boško Živković, rođen 1954. godine, diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i usavršavao se na prestižnim univerzitetima u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari