Rebalans budžeta trebalo bi da značajno smanji javnu potrošnju što obuhvata i smanjenje primanja u javnim službama i institucijama koje formira Vlada, a kako je novinarima u Skupštini Srbije izjavila šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija ostaje „nada da Vlada traži načine da teret krize u većoj meri podnose oni koji više imaju“.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković rekao je da će poslanički klub SPS-PUPS-JS podržati rebalans budžeta za 2009, ali i Vladine mere kojim će se smanjiti posledice ekonomske krize.

– Mislim da je ovo najbolja mera koju je predložila Vlada jer u ovom trenutku bolja mera nije mogla biti ni predložena zato što je priliv u budžet onakav kakav jeste – smatra Marković.

I šef poslaničkog kluba SPS-PUPS-JS Branko Ružić potvrdio je novinarima da će dati podršku Vladinim merama u Skupštini, uz ogradu da nije upoznat s predviđenim načinima štednje.

Pitanjima o merama Vlade za suzbijanje ekonomske krize – uz izražavanje sumnje u efekte predloženih zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, koji su (pored Predloga zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom) bili tema načelne rasprave u parlamentu – poslanici Skupštine Srbije počeli su jučerašnje zasedanje.

Predstavnici opozicije saglasni su u prigovoru da aktivniji pristup zapošljavanju nije moguće postići bez poboljšanja ukupnog privrednog ambijenta, nazivajući Vladine predloge zakona marketinškim trikom. Predstavnici vladajuće koalicije „branili“ su se činjenicom da će ti zakoni doprineti povećanju zaposlenosti.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudićpitao je šta će Vlada preduzeti povodom 41.000 građana koji su u poslednja četiri meseca ostali bez posla, izražavajući nezadovoljstvo što je od predstavnika vlasti dobio šturi izveštaj o merama protiv finansijske krize.

Na zahtev poslanika Nove Srbije Miroslava Markićevića da ministarka sporta i omladine Snežana Samardžić-Markovićodgovori na pitanje šta je sa 15 miliona dinara iz budžeta namenjenih za izgradnju sportskih objekata za osobe sa invaliditetom, reagovala je Slavica Đukić-Dejanović, predsednica parlamenta, tražeći od ministarke da odgovori na pitanje postavljeno još 26. februara.

Marina Raguš, poslanica SRS-a, ocenila je da se medijskom kampanjom i udaljavanjem radikala sa sednice sprovodi scenario predsednika Srbije Borisa Tadića o uvođenju „dvopartijskog sistema u kojem će da vladaju Tadići Nikolić“ i izrazila zadovoljstvo što je UBPOK preuzeo slučaj „Ušće“ jer će time biti obelodanjeno ko je isključivi vladar državom.

Njen stranački kolega Milorad Buha izjavio je da radikali od Vladinog predloga rebalansa budžeta ne očekuju nikakve novosti jer će, kako je naveo, deficit biti daleko veći od planiranog, budući da nema izvornih prihoda koji mogu nadomestiti sve ono što država troši.

Nakon završetka rasprave o paketu zakona za podsticanje zapošljavanja, u nastavku sednice poslanici su razmatrali predloge odluka o razrešenju i prestanku dužnosti sudija i tužilaca.

Posle načelne rasprave o svih 49 tačaka dnevnog reda, poslanici bi trebalo da razmotre i 3.000 amandmana koliko ih je podneto na sve zakonske predloge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari