Opozicija može da podrži nezavisne kandidate, ne i da učestvuje 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Aktivnije učešće opozicije na izborima za savete mesnih zajednica u Beogradu, kada do njih dođe, moglo bi da „prelije“ entuzijazam sa novosadskih izbora u prestonicu, ocenjuju sagovornici Danasa, ali opozicione stranke uzdržane su po pitanju bilo kakvog angažovanja za izbore koji bi trebalo da budu nestranački.

Glavna razlika između izbora za članove saveta mesnih zajednica u Beogradu od onih novosadskih bila bi u tome što u Beogradu verovatno neće biti održani izbori za sve SMZ u jednom danu. Naime, izbori za SMZ se raspisuju na nivou opštine – svaka opština odlučuje o terminu i načinu održavanja izbora za savete mesnih zajednica za sebe. Zbog ove autonomije je u Beogradu stvorena situacija da pojedine opštine već godinama nemaju savete mesnih zajednica, odnosno oni su raspušteni a na pojedinim mestima umesto njih odluke donosi poverenici, uglavnom članovi vladajuće stranke. Takođe, u pojedinim opštinama se izbori ne sprovode glasanjem građana, već opštinsko rukovodstvo određuje predstavnike u savetima MZ; uglavnom po partijskoj liniji.

Zbog svega ovoga postoje mišljenja da je neophodno aktivnije učešće građana i opozicije u radu mesnih zajednica. Ipak, sami predstavnici opozicije suzdržani su po pitanju bilo kakvog učešća jer se ovde ne ističu imena stranaka.

Miljan Čičić iz Pokreta ujedinjenih fantoma, koji je dao podršku grupi nezavisnih kandidata koji su osvojili većinu mesta u SMZ „Liman 1“ u Novom Sadu, kaže za Danas da je uveren da se energija i entuzijazam građana za učešće na ovim izborima može preliti i na Beograd.

– Siguran sam da talas promene može da stigne i u Beograd i, bez obzira što su to nestranački izbori, mislim da opozicija može da se aktivnije uključi u to kada dođe vreme, da li da podrži neke nezavisne kandidate ili da podstakne neke svoje članove da se kandiduju, bez isticanja iz koje su stranke – u svakom slučaju to bi bilo dobro da se stane na put prevlasti SNS na svim nivoima. Iako ovi izbori nikada nisu bili politički, to se promenilo pod vlašću naprednjaka, oni su pored imena svakog kandidata na izborima za mesne zajednice dopisivali – SNS, to je za svaku osudu, naveo je Čičić, ističući da se tome mora stati na put.

Politikolog Mladen Mrdalj kaže za Danas da bi izbori za mesne zajednice u Beogradu bili dobra prilika za „zagrevanje“ opozicionih aktivista i birača pred izbore za odbornike u Skupštini Beograda, ali da je za sada jedino izvesno da će SNS koristiti svaku priliku za mobilizaciju svog članstva.

– Nisam siguran da li će biti većeg angažovanja opoziciono nastrojenih građana, ali bih bio iznenađen da ne dođe do veće mobilizacije članstva SNS. Istovremeno, racionalno je da u medijima pod kontrolom SNS ne bude ni reči o izborima za MZ u Beogradu sve dok se ne pokaže da su naprednjaci ubedljivo pobedili. Ako opozicija ima nameru da se bori na beogradskim izborima, mora što pre da počne sa zagrevanjem na izborima za mesne zajednice, naveo je Mrdalj.

On dodaje da to može biti „dvosekli mač“ ukoliko se pojavi značajniji broj nezavisnih kandidata nadahnutih novosadskim primerom koji bi pokazali da su u Beogradu i vlast i opozicija slabije nego što se mislilo.

– Međutim, mislim da u Beogradu, za razliku od Novog Sada, postoji nekompromitovana lokalna opcija: Ne davimo Beograd. Ako oni uzmu aktivnije učešće, verovatno će odskočiti u odnosu na ostalu opoziciju, pa bi nezavisni kandidati imali manje uspeha, navodi Mrdalj.

Ipak, u opozicionim strankama prilično su uzdržani po pitanju aktivnijeg učešća na eventualnim izborima za savete mesnih zajednica, jer su ovi izbori pre svega definisani kao nestranački.

Iz Demokratske stranke, koja ima najviše odbora po beogradskim MZ ali i jedina trenutno ima iskustva iz pozicije vlasti po opštinama o tome kako se raspisuju ovi izbori, kažu za Danas da oni treba da ostanu „komšijski“ a ne „partijski“, kako je za naš list rekao Branimir Kuzmanović, predsednik beogradskog odbora DS, i nekadašnji predsednik opštine Vračar.

– Mislim da su mesne zajednice više komšijska priča nego politička, da ljudi mogu da pokrenu pitanja u vezi s problemima koji ih muče vrlo usko lokalno. Taj pritisak koji SNS pokazuje prilikom izbora za MZ, pokušavajući da sve svede na jedinstvo partije i države, primereniji je Severnoj Koreji. Mislim da bi partijske liste za MZ trebalo zabraniti, naveo je Kuzmanović.

Iz drugih stranaka nismo uspeli da dobijemo komentar da li planiraju i na koji način da mobilizuju članstvo da se aktivnije uključi u rad mesnih zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari