Opozicija očekuje smenu Lončara i istragu 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Predstavnici opozicije u Skupštini Srbije očekuju da premijer i Vlada Srbije smene Zlatibora Lončara sa mesta ministra zdravlja, zbog fotografija koja ga dovode u vezu sa kriminalnom grupom poznatom kao „Zemunski klan“.

Kako kažu sagovornici Danasa iz opozicije, smena Lončara je najmanje što vlast treba da uradi u ovom slučaju, jer je neophodno pokrenuti i istragu o eventualnoj povezanosti ministra sa pripadnicima zemunskog klana.

Podsetimo, predsednik Nove Srbije Velimir Ilić prošle sedmice je u javnosti pokazao fotografiju Lončara sa vođom zemunskog klana Dušanom Spasojevićem, a posle nekoliko dana pojavila se i fotografija iz Šilerove na kojoj je ministar sa doktorom Miroslavom Risovićem i bivšim fudbalerima Partizana Dankom Lazovićem i Dragoljubom Jeremićem. Risović je, inače, anesteziolog za koga su svedoci saradnici na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića tvrdili da je pomagao Zemunskom klanu u ubistvima.

Lončar je prvu fotografiju objasnio time da je operisao oca vođe zemunskog klana nakon čega su ga oni odveli u kafić na piće, a premijer Srbije je izjavio da je upitao Lončara da mu objasni fotografije i da mu veruje.

Šef poslaničke grupe SDS Marko Đurišić kaže za Danas da Zlatibor Lončar nije trebalo nikada ni da postane ministar jer se o njegovim vezama sa Zemunskim klanom znalo od ranije. „Nije smeo da ostane ni posle pada helikoptera pre dve godine, nije smeo da bude ponovo izabran ove godine zbog loših rezultata u prvom mandatu. Za sve ovo najodgovorniji je onaj ko ga je predložio i ko ga podržava, a to je premijer Vučić“, ističe Đurišić.

Lider Dveri Boško Obradović za naš list navodi da smo poslednjih nekoliko dana imali niz skandaloznih događaja u vezi sa Vladom Srbije, počevši od pronalaženja droge u automobilu vlade do otkrića kriminalnih veza ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

„Sve to izaziva veliku zabrinutost kod građana, jer ako imamo takvu vlast koja je povezana sa kriminalnim grupama, postavlja se pitanje kako obični da budu zaštićeni i bezbedni u ovoj državi. Najmanje što može da uradi Lončar jeste da podnese ostavku, a ozbiljna država bi trebalo da ispita dokaze o njegovim vezama sa zemunskim klanom – šta je on radio u Zemunu ili kojim poslom je bio angažovan kao deo zemunskog klana. To sigurno ne može biti druženje posle operacije oca jednog od vođa kriminalne grupe“, napominje Obradović.

Poslanica SRS Vjerica Radeta kaže za danas da je lider radikala Vojislav Šešelj još 2015. tri konferencije posvetio Vučićevom ministru Lončaru i da je izneo niz ozbiljnih primedbi i iz ranijeg perioda, ali i iz vremena Lončarevog ministrovanja. „Još tada smo tražili njegovu ostavku i pozvali Vučića da ga razreši. Šteta što su mediji to tada ignorisali i što je važnije šta kaže Velja Ilić koji nije imao primedbi na Lončara dok se i sam bahatio na državnim funkcijama“, napominje Radeta.

Pajtić: Lončar će još i orden dobiti

Bivši lider DS Bojan Pajtić navodi za Danas da činjenica da je posle objavljivanja inkriminišuće fotografije ostao na poziciji ministra, govori koliko je nizak nivo političke kulture u Srbiji i da aktuelna vlast pripadnike zemunskog klana smatra herojima. „Zamislite da u SAD iskrsne u javnosti slika državnog sekretara zagrljenog sa Li Harvi Osvaldom. Koliko minuta bi trebalo da taj sekretar bude ekskomuniciran iz javnog života? S obzirom na to kakva nam je vlast, Lončar će još orden dobiti“, ističe Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari