Opozicija protiv objedinjavanja dnevnog reda 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Nakon četiri sata koliko je trajalo utvrđivanje dnevnog reda Skupština Srbije konačno je počela sa objedinjenom raspravom o 43 tačke dnevnog reda.

Zbog objedinjavanja rasprave negodovao je i deo opozicije iz DJB i SDS,a Vojislav šešelj ocenio je da je vladajuća većina rekord u objednjavanju tačakja dnevnog reda , tako da on za svaku tačku ima pola miunuta.

Poslanici će raspravljati o izboru novog tužioca za ratne zločine Srbija,a imaće prilike da biraju između dva vladina kandidata za ovu funkciju Milana Petrovića i Snežanu Stanojković. Za naslednika Vladimira Vukčevića biće izabran onaj kandidat koji dobije većinu glasova od 250 poslanika.. Milan Petrović je aktuelni rukovodilac tužilaštva za ratne zločineod januara 2016 .godine , od kada je Vukčević otišao u penziju, a Snežana Stanojković radi kao zamenik tužioca u tom Tužilaštvu.Vladu nije prošao treći kandidat kojeg joj je predložilo Državno veće tužilaca – sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić. Inače, prema ocenama Komisije DVT-a koja je obavila selekciju kandidata, Stanojkovićeva je dobila najviše ocene. Nakon izbora koji su sprovedeni krajem 2015. godine, Tužilaštvo za ratne zločine nije dobilo šefa, jer nijedan od tri kandidata koje je tada predložila Vlada nije dobio potrebnu većinu glasova poslanika.

Poslanici republičkog parlamenta razmotriće i predlog kandidata za člana Visokog saveta sudstva, koji su podneli dekani pravnih fakulteta, kao i predloge odluka o izboru predsednika sudova i o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koje je podneo Visoki savet sudstva.Parlament će se izjasniti i o prestanku funkcije člana Visokog saveta sudstva iz reda profesora pravnog fakulteta, zatim o prestanku funkcija predsednika Privrednog apelacionog suda i javnog tužioca u Apelacionom javnom tužilaštvu u Nišu i Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku, koje je podneo Odbor za pravosudje, državnu upravu i lokalnu samoupravu.Za dnevni red predložena je i lista kandidata za izbor javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Pančevu i Požarevcu, koje je podnela Vlada.
Na dnevnom redu su i predlozi odluka o izboru javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru i u Višem javnom tužilaštvu u Pirotu, koje je podnela Vlada, kao i liste kandidata za izbor javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, Mladenovcu i Vrbasu, Staroj Pazovi, Velikoj Plani, Prijepolju, Novom Pazaru. Poslanici će razmotriti i predloge odluka o izboru javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Zaječaru, Vranju, Aleksincu, Petrovcu na Mlavi, Despotovcu, Šapcu, Pirotu, Negotinu, Kuršumliji, Rumi, Somboru, Brusu, Boru, Prokuplju, Loznici, Pančevu, Valjevu i Mionici, koje je podnela vlada, i Predlog odluke o izboru zamenika javnog tužioca, koji je podnelo Državno veće tužilaca.

Na dnevnom redu sednice je i potvrdjivanje Sporazuma o zajmu (Prvi programski zajam za razvojne politike u oblasti javnih rashoda i javnih preduzeća) izmedju Srbije i Medjunarodne banke za obnovu i razvoj i potvrdjivanje Finansijskog ugovora „Unapredjenje objekata pravosudnih organa B“ izmedju Srbije i Evropske investicione banke. A u dnevni red uvršten je i predlog izmena Zakona o sudijama, koji je podneo poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović, predlog autentičnog tumačenja odredbe člana Zakona o državnom premeru i katastru, koji je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, kao i izmene odluke o izboru članova skupštinskih odbora, koje je podnela poslanička grupa Srpska radikalna stranka.

Orlić: Šešelj i Božović zaglavljeni u 2003.godini

Vladimir Orlić , zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke ocenio je juče da su Demokratska stranka i Vojislav Šešelj ostali zaglavljeni u 2003. godini .
“ Njihov politički sat je tada stao i izgleda jedino oni to ne shvataju” , rekao je Orlić , napominjući da je predsednica parlamenta Maja Gojković tokom prepodnevnog postavljanja pitanja postupila podjednako i prema jednom i drugom poslaniku, jer su i jedan i drugi zloupotrebljavali činjenice vezane za stradanje Zorana Đinđića .

“ Predsednica je reagovala na identičan način pokušavajući da zaustavi zlupotrebu parlamenta , jer je ta rasprava bila nedemokratska, nemoralna i nedostojna Doma narodne skupštine “ , naveo je Orlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari