Opozicija: Sledeći susret za 20 dana 1Foto: FoNet

Dogovor sa današnjeg sastanka opozicije je da se ponovo vidimo za 20 dana, a domaćin će biti Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića, izjavio je predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, posle sastanka predstavnika opozicije, koja traži obezbeđivanje fer uslova za predsedničke izbore.

Prema njegovim rečima, verovatno će tada tema biti i zajednički predsednički kandidat.

Od RTS i RTV se traži da u narednih 20 dana obezbede učešće predstavnike opozicije u debatnim emisijama, rekao je Veselinović i napomenuo da će u suprotnom biti zatražena ostavka direktora informativnih programa dva servisa, ne isključujući i proteste.

Veselinović je, odgovarajući na pitanje zašto na sastanku nema predstavnika Dosta je bilo i Dveri, rekao da je pokret pozvao sve stranke za koje misli da im je mesto „ovde“, a zašto se nisu odazvale nije pitanje za njega.

Samo se nadam da nije zbog toga što misle da je pitanje poštenih izbora nebitno i da su iznad toga, ili da su, ne daj Bože, iznad ljudi koji su sedeli ovde, rekao je Veselinović.

Želimo da razgovaramo sa tim ljudima, ne zatvaramo vrata, dodao je on, dok odgovarajući na pitanje zašto poziv nije upućen i Liberalnoj demokratskoj partiji i Demokratskoj stranci Srbije, navodi da te stranke ne smatra opozicijom.

Mi smo zaključili da nije problem samo izborna manipulacija, već i postizborni pritisci, kupovina, ucena odbornika, poslanika, dodao je on.

Veselinović je podsetio i da je u predlozima za sastanak naveo i da se traži sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem, ali su stranke na sastanku jednoglasno odbile taj predlog.

Na argumentaciju učesnika skupa da to nema nikakvog smisla jer je Vučić jasno zacrtao pravac autokratije u kojoj nema slobodnih izbora i smatraju da za to nema potrebe. Treba koristiti druge metode i sredstva kako bi se Vučić „prisilio“ da poštuje zakon, rekao je Veselinović.

Samostalna poslanica u Skupštini Srbije Sanda Rašković Ivić ocenila je da je dobro da se deo opozicije sastao i da se saglasila da deluje zajedno prema javnosti i međunarodnim organizacijama u smislu odbrane izborne volje građana.

Rašković Ivić je rekla da je „pao dogovor“ da se na sledećem sastanku razgovara o eventualnom kandidatu opozicije na predsedničkim izborima, ako je to moguće.

Da preciziram, rekla je ona, to neće biti manekenska priča da ćemo birati nekoga ko je najlepši, koji se većini najviše sviđa, naravno da ćemo mi tu ukrstiti naše političke stavove i biće u igri i određena imena. Za to nam treba oko mesec dana, rekla je Rašković Ivić.

Ona je ponovila da je jedinstveni stav svih učesnika sastanka bio da se ne sastaju sa Vučićem jer bi to moglo da bude „spinovano“ i upotrebljeno protiv njih.

Bolje je da budu dva ili tri kandidata na strani opozicije nego 15, jer kako stvari sada stoje i ako se ne budemo dogovarali onda će svaka stranka želeti svog kandidata i ako Vučić bude protivkandidat, a vrlo izgledno je da će se on kandidovati za predsedničke izbore, tada će njegova pobeda biti velika i to je opet izborna manipulacija koju, po mom mišljenju treba sprečiti, zaključila je Rašković Ivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari