Opozicija traži nepristrasni RTS 1

Predstavnici 15 opozicionih stranaka podneli su danas zahtev Javnom servisu Radiotelevizija Srbije (RTS) da javnost izveštava objektivno i nepristrasno, uz ravopravnu zastupljenost opozicije i ostavili rok od 30 dana da se stanje u RTS promeni, ne isključujući proteste ako se njihovi zahtevi ne usliše.

Uz ravopravnu zastupljenost, tražimo i učešće opozicionih stranaka u debatnim emisijama, da RTS ne bude mesto promocije Aleksandra Vučića, koja ga prati od kamiona do aviona, rekao je novinarima lider Pokreta za Preokret Janko Veselinović ispred zgrade RTS.

Delegacija opozicionih stranaka sastala se sa generalnim direktorom Draganom Bujoševićem, urednikom informativnog programa Nenadom Stefanovićem i direktorom radio Beograda Milivojem Mihajlovićem.

Tražili smo da se u roku od 30 dana stanje u RTS promeni, uskladi sa zakonom, novinarskim kodeksom i činjenicom da građani plaćaju RTS, direktno kroz taksu i indirektno kroz budžet, rekao je Veselinović.

Ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni, opozicija će se dogovoriti o daljim aktivnostima, što uključuje i proteste, dodao je on.

Prema njegovim rečima, bez nezavisnog javnog servisa nema slobodnnih izbora, a protekli izbori nisu bili fer jer je javni servis bio servis jedne stranke i jednog čoveka.

Nadamo se da je mesec dana dovoljno da se stanje u RTS promeni, jer tu rade ljudi koji imaju mogućnost da prave program, nezavisan od uticaja vlasti, zaključio je Veselinović.

Funkcioner Demokratske stranke (DS) Radoslav Milojičić ocenio je da u Srbiji nema slobode medija niti govora i da se od RTS očekuje da bude najobjektivnija.

Svako ko drugačije misli i govori od Srpske napredne stranke (SNS) izložen je šikaniranju i medisjkom progonu. DS nije na to pristajala ni devedesetih, nije ni 2000. DS na to neće pristati ni sada, poručio je on.

Funkcioner Socijaldemokratske stranke (SDS) Konstantin Samofalov je rekao da je jasno da je medijska situacija u Srbiji katastrofalna i da režim SNS cenzuriše sve što dolazi od opozicije.

Važno je da smo danas nastupili zajednički, nastavićemo i nadam se da to može biti korak koji će nas dovesti do zajedničkog predsedničkog kandidata, rekao je on i najavio ubrzo novi sastanak opozicije u sedištu SDS.

Samostalni poslanik Đorđe Vukadinović je naglasio da su otvaranje medija i koliko-toliko ravnopravan tretman svih učesnika u političkom životu apsolutni preduslovi da bi se razgovaralo o demokratiji i fer izborima.

Kako je ocenio, to što postoje gori od RTS i RTV, nije nikakav alibi za ta dva javna servisa u Srbiji.

Nema tog kandidata, Putina, Trampa, Kenedija i Obamu da vaskrsnete, koji bi mogao da dobije izbore u medijskoj situaciji kakva je danas u Srbiji, ovenio je Vukadinović.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić poručio je da građani Srbije imaju pravo na istinu, a da im je ono danas na RTS uskraćeno.

U programskoj šemi RTS nema nijedne debatne emisije gde predstavnici opozicije mogu da zastupaju interese građana i da polemišu sa vlastima, već na RTS imamo serije emisija gde premijer vodi monologe i debatuje sa voditeljima, rekao je i upitao koliko košta istina na RTS?

Aleksić je dodao da predstavnici opozicije očekuju da će rukovosdstvo RTS izaći u susret njihovim predlozima i zahtevima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari