Opozicija u pismu poslanicima EP: Nastaviti što pre međustranački dijalog u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Stranka slobode i pravde (SSP), Demokratska stranka (DS) i Pokret slobodnih građana (PSG) su u pismu poslanicima Evropskog parlamenta (EP) ocenili da bi dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima u Srbiji trebalo da počne što je pre moguće, preneo je danas portal European Western Balkans.

Upozorili su poslanike EP, kao posrednika u tim razgovorima, da odlaganja mogu štetiti procesu dijaloga i umanjiti šanse za postizanje sporazuma koji bi bio prihvatljiv za sve strane, kao i za osiguravanje njegovog sprovođenja.

Opozicione stranke su izrazile zabrinutost zbog, kako se navele, „nedostatka političke volje vladajućih stranaka da prihvate rešenje koje bi razrešilo političku krizu u Srbiji“.

„Situacija s Regulatornim telom za elektronske medije (REM) najbolji je primer nedostatka volje da se naprave suštinski koraci unapred“, naveli su u pismu.

Ocenili su da bi opozicija trebalo da bude konsultovana u pogledu budućih tema i formata predviđenog dijaloga.

„Legitimnost naših zahteva i naše pozicije u dijalogu potvrdila je činjenica da na izborima 2020. nijedna opoziciona stranka nije osvojila mesta u parlamentu. Bez smislenog sporazuma sa opozicionim strankama neće biti rešavanja političke krize i povratka demokratije, a samim tim ni perspektive članstva u EU“, piše u pismu tri opozicione stranke.

Naveli su da su poslanicima EP „predočili da se predstojeći dijalog najavljuje u atmosferi ogromne zloupotrebe moći, ismevanju opozicionih napora i inicijativa, kao i brutalnom potiskivanju svih nezavisnih glasova u zemlji“.

„Bez temeljnog i inkluzivnog demokratskog procesa ne može biti postignuto ništa na vraćanju Srbije na put vladavine prava i pristupanja EU“, piše u zajedničkom pismu SSP, DS i PSG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari