Đorđe Milićević: Opoziciji je najbolje da ostane kod kuće 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Ako bih morao da kažem od čega u ovom trenutku imam najveći strah, to je sigurno od neodgovornosti.

Neodgovorni su ljudi koji znaju da su zaraženi, a ne ponašaju se u skladu sa preporukama, kaže u razgovoru za Danas Đorđe Milićević, potpredsednik Socijalističke partije Srbije i Narodne skupštine, koji živi u Valjevu, odgovarajući na pitanje šta ga u ovoj situaciji korona zaraze i vanrednog stanja najviše plaši.

* Predsednik Srbije kaže da je dobro što je zavladao strah kod penzionera, jer da nije tako bila bi puna groblja. Zar to nije stigmatizacija najstarije populacije?

– Svako ko je osudio takvu izjavu, mislim da ne shvata da ljudski život nema cenu. Ovde je reč o dobronamernom stavu, pre svega briga i odgovoran odnos prema najstarijoj populaciji, koja spada u najrizičniju grupu. Čini se sve da se rizici svedu na najmanju moguću meru. Ubeđen sam da najveći deo najstarije populacije to shvata. Nažalost, nama je kao narodu uvek potrebno mnogo opomena da bismo shvatili ozbiljnost i opasnost koju nosi ova situaciju, jer uvek polazimo od toga da se jedino nama ništa ne može desiti. A nije tako.

* Opozicija tvrdi da nije čudo što je vaše Valjevo epicentar zaraze, jer je u tom gradu, u Krušiku, održano masovno okupljanje nakon što je korona počela da uzima danak.

– Nažalost, to je još jedan pokušaj opozicije da zloupotrebi težinu ovog trenutka i da na jeftin i krajnje neprimeren način dođu do jeftinih političkih poena. Samo mi nije jasno, od koga te političke poene očekuju? Kako možete u ovom trenutku biti opozicija svojoj državi i svom narodu? O razlozima zašto je Valjevo žarište svakako će reći epidemiolozi i stručnjaci, verujem u njihov sud. Sada je najvažnije sprečiti širenje zaraze i rešiti problem. Mislim da je mojim Valjevcima mnogo lakše kada ovakva, nazovite opozicija, ne brine o njima.

* Umro je i jedan vaš prijatelj. Da li je utvrđeno da je uzrok smrti korona virus?

– Nažalost, preminuo je Milorad Mića Ilić, predsednik Skupštine grada Valjeva, pre svega moj drug i prijatelj, neko ko je bio simbol mudrosti i stabilnost, čovek sa kojim sam imao čast i privilegiju da radim od samog početka svoje političke karijere i sve ovo mi je veoma teško palo. Uzrok smrti još uvek nije poznat, čeka se stav zdravstvene struke.

* I Valjevo je poput Srbije u karantinu, radi li neka fabrika?

– Valjevo deli sudbinu svih ostalih gradova pogođenih virusom. Valjevci su hrabar, dostojanstven i odgovoran narod. Sve ono što je u skladu sa preporukama radi i funkcioniše. Svakako da nakon ovoga sledi jedan težak period, ubeđen sam da će paket najavljenih ekonomski mera Vlade pomoći pre svega privatnom sektoru i sačuvati privredu Srbije. Ova vladajuća koalicija je delima, a ne rečima pokazala spremnost i sposobnost da od finansijskog bankrota pred kojim se nalazila Srbija napravi stabilne javne finansije i zdrav sistem koji je zasnovan na zdravim osnovama.

* Kao potpredsednik Skupštine Srbije, kako komentarišete tvrdnje opozicije da je Ustav potpuno pogažen, da je Skupština zaobiđena, ne samo u donošenju odluke o vanrednom stanju, već i o svemu ostalom?

– Srbiji je danas najpotrebnije jedinstvo i solidarnost, a ne lažna, licemerna moralnost, politički pamfletizam i demagogija. Doza dnevnopolitičkog ludila koje dolazi od jednog dela samozvane opozicije neće doprineti u ovom teškom trenutku. Neće uspeti ni da izleče virus političkog preživljavanja i panike koji ih je odavno zadesio. Ako već žele, kako kažu, najviše da doprinesu, neka ostanu kod kuće.

* Predsednik kaže da je za čitavo ovo vreme pandemije napravio samo jednu jedinu grešku, što je dozvolio Srbima da se iz inostranstva vrate u Srbiju. Delite li njegovo mišljenje?

– Navikli smo na pogrešna i zlonamerna tumačenja predsednikovih izjava. Nismo mi protiv svog naroda, gde god da živi, i to smo pokazali čineći velike napore da vratimo građane koji su se našli van Srbije. I predsednik Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić velikom diplomatskom aktivnošću obezbeđuju uslove za povratak naših građana bez obzira da li su u inostranstvu studirali, privremeno radili ili otišli na odmor.

* Koliko su vas uplašile ili možda zgrozile slike sa Sajma gde će biti smešteni inficirani?

– Iako smo mala zemlja, uspeli smo da organizujemo naš zdravstveni sistem mnogo bolje nego što su to učinile i veće i bogatije zemlje. Niti sam se uplašio, niti su me zgrozile slike sa Sajma, jer sve što se čini ima za cilj da iz ove situacije izađemo što pre i sa što manje posledica. Koristim priliku da se zahvalim i vojsci i policiji i svim našim lekarima i volonterima, čije angažovanje doprinosi da iz ove nimalo jednostavne i teške situacije Srbija izađe zdrava.

Svaki dan života je vredan

* Da li ste Vi i Vaša porodica preduzeli sve neophodne mere zaštite i samoizolacije?

– U potpunosti poštujemo preporuke državnih organa i nadležnih institucija, to je neophodno shodno situaciji u kojoj se nalazimo. Nažalost, situacija kroz koju sam prošao, ne tako davno (teška saobraćajna nesreća, prim. nov.) svrstava me u rizičnu grupu. Taj period mi je bio daleko teži od ove, kako Vi kažete samoizolacije, ali me je i naučio da shvatim ne samo koliko je život, već koliko je jedan dan života vredan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari