Opravdali poverenje građana 1Foto: M. Veljković

– Sredstvima iz budžeta asfaltirani su putevi u naseljima Oreovica, Svinjarevo, Viteževo – put za Dubnicu i potes Trmčar, Porodin, Simićevo i Vlaški Do, ukupne dužine oko dva kilometra u vrednosti od oko 17 miliona dinara, navodi Lukić.

U toku je i asfaltiranje Omladinske ulice sa platoom u centru Aleksandrovca, Jug Bogdanove i Partizanske ulice u Vlaškom Dolu, deo Smederevske ulice sa platoom do ulice Kneza Miloša u Žabarima i lokalnog puta u Tićevcu, u vrednosti od oko 8,5 miliona dinara. Gotova je projektna dokumentacija za rekonstrukciju i adaptaciju zgrade Centra za socijalni rad. Sredstva su obezbeđena od Kancelarije za javna ulaganja, a raspisivanje tendera za izvođenje ovih radova očekuje se do kraja godine.

Obavljena je i revitalizacija atarskih puteva u Vlaškom Dolu i Viteževu vredna oko 5,5 miliona dinara, kao i zimsko i letnje održavanje lokalnih puteva i ulica. Izvršene su i tekuće popravke i održavanje objekata po mesnim zajednicama u vrednosti od oko 6 miliona. Među ovim radovima su sanacija Domova kulture u Tićevcu i Viteževu, održavanje putne infrastrukture, čišćenje i prokopavanje bujičnih potoka, sanacija lokalnih deponija, postavljanje klupa u centru Žabara i održavanje ulične rasvete.

– Nakon posete predsednika Republike Aleksandra Vučića opštini Žabari, uspeli smo da obezbedimo sredstva i realizujemo projekte asfaltiranja ulica u naseljima: Aleksandrovac, Simićevo, Žabari, Četereže, Brzohode, Porodin, kao i put Četereže – Sibnica na kome sam posebno insistirao, jer je od strane građana prepoznat kao gorući problem za oba naselja a obećavan je od strane prethodnih vlasti i lokalnih funkcionera godinama unazad. Ukupna dužina ovih deonica iznosi 5,6 kilometara a vrednost radova je oko 69 milionadinara, ističe Lukić.

U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje Požarevac, JKP „Komunalac“ Žabari realizovao je i ove godine program javnih radova. Na radovima je angažovano 5 lica sa teritorije opštine Žabari a projektom je obuhvaćeno uređivanje vodoizvorišta i bazena za

vodosnabdevanje, prilaz „mokrom polju“, pijačni prostor u Žabarima i Aleksandrovcu. Urađeno je i prespajanje priključka starog na novi vod za vodosnabdevanje kod osnovne škole u Aleksandrovcu, kao i zamena starih pumpi, novim potapajućim na vodoizvorištima u naseljima Vlaški Do i Oreovica.

Do kraja godine uslediće tender za kompletnu sanaciju i adaptaciju matične škole u Žabarima što podrazumeva završetak izgradnje fiskulturne sale, atletske staze, parkinga, uređenje aneksa škole i kompletnog enterijera u vrednosti od preko milion evra. I ove godine potpisan je ugovor za sufinansiranje mera populacione politike u okviru kojeg su nabavljena dva televizora i dva klima uređaja za čekaonice na dečijem odeljenju u Domu zdravlja Žabari kao i jedno terensko vozilo za službu patronaže, ukupne vrednosti 1.780.000 dinara.

– Možemo da se pohvalimo odličnom saradnjom sa Vladom Republike Srbije kao i njenim resornim ministarstvima, posebno sa Kancelarijom za javna ulaganja, preko koje smo realizovali projekte od velike važnosti i značaja za sve građane opštine Žabari, Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije i drugima, rekao je Lukić.

U toku je realizacija projekata asfaltiranja Omladinske ulice sa platoom u centru Aleksandrovca, Jug Bogdanove i Partizanske ulice u Vlaškom Dolu, deo Smederevske ulice sa platoom do ulice Kneza Miloša u Žabarima i lokalnog puta u Tićevcu u vrednosti od oko 8,5 miliona dinara. Izrađena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju i adaptaciju zgrade Centra za socijalni rad. Sredstva za ovu namenu obezbeđena su od Kancelarije za javna ulaganja a raspisivanje tendera očekuje se do kraja godine.

– Posebnu pažnju usmeravamo na decu, pa tako za svako rođeno dete isplaćujemo 15.000 dinara. Uručili smo i 61 auto sedište za bebe rođene prošle, i u prva tri meseca ove godine. Đaci od 1 do 4 razreda imaju besplatnu užinu, a osnovci i srednjoškolci besplatan prevoz. Daju se pokloni za prvake, odlične učenike, „vukovce“, đake generacije i nagrađene na takmičenjima, a oko 2,2 miliona dato je kao pomoć porodicama učenika i studenata, navodi Lukić. Odrađene su sanacije u svim školama i za sada obe matične škole rade sa svim izdvojenim odeljenjima, iako je iz godine u godinu sve manje dece, kaže Lukić.

Veliki je odliv ljudi koji odlaze u inostranstvo, pa postoji veći broj staračkih domaćinstava, kojima je potrebna pomoć. Obezbeđena su sredstva za uslugu Pomoć u kući odraslim i starim licima u vrednosti od 8 miliona dinara, gde je upošljeno 13 lica. Ovu uslugu koristi 90 odraslih i starih osoba u 12 sela, kazao je Lukić i dodao da je izgrađena zgrada za 12 porodica izbeglih i raseljenih iz BiH i Hrvatske od 700 kvadrata, u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice.

– I u narednoj godini baziraćemo se prvenstveno na infrastrukturne projekte za koje smatramo da su od izuzetnog značaja za život naših građana, a vezani su projekte iz oblasti putne infrastrukture, vodovodne i kanalizacione mreže kao i druge kojima će se olakšati život građanima u našoj opštini, poručuje Lukić.

Manjak kadrova evidentan

„Imamo problem sa manjkom kadrova u opštinskoj upravi, jer nam je dosta radnika otišlo u penziju, a zbog zabrane zapošljavanja ne možemo da zaposlimo nove. Mada i sa tim manjkom trudimo se da posao ne trpi i da sve bude završeno u predviđenim rokovima“, rekao je Lukić.

Donacija za mlade sa invaliditetom

U saradnji sa Ujedinjenim nacijama, započet je projekat pomoći deci i omladini sa invaliditetom, vredan 78.525 evra, od čega opština daje 12.240 evra. Radovi su pri kraju, a prostor je odlukom SO Žabari dat na korišćenje Udruženju osoba ometenih u razvoju „Ključ“, u kome će raditi dnevni boravak za decu ometenu u razvoju.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.