Oprez prema Šmitovoj "mekoj moći" u Bosni 1Foto: EPA-EFE/ HAYOUNG JEON

O očiglednosti utiska da novi visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Kristijan Šmit, nema nameru da igra epizodnu ulogu ili da samo figurira na toj funkciji, već da planira da otkoči procese koji tu susednu državu čine – nefunkcionalnom – sagovornici Danasa iz Banjaluke, Novog Sada i Beograda apsolutno su saglasni.

Slažu se i o tome da je upravo to razlog “straha” Milorada Dodika i Aleksandra Vučića i povod njihovih oštrih reakcija i protivljenja zbog dolasku Šmita na mesto dosadašnjeg predstavnika za BiH, Valentina Incka.

– Stiče se utisak da Aleksandar Vučić i nije toliko protiv novog visokog predstavnika, što je nagovijestio i u nekim ranijim izjavama, dok je Dodik pričao svoju standardnu priču koju slušamo već dugo vremena. Može se reći da se rukovodstvo Republike Srpske plaši moguće primjene Bonskih ovlaštenja, tj. mnogo aktivnije uloge OHR (visokog predstavnika) u BiH, pa je zbog toga naglašeno da se Srbija protivi upotrebi tih mjera uz insistiranje na redovnom izvještavanju Srbije od strane OHR o stanju u BiH – ocenjuje za Danas Srđan Puhalo, socijalni psiholog iz Banjaluke.

Predsednik Srbije je prekjuče rekao da će Srbija ubuduće tražiti od visokog predstavnika u BiH izveštaje o stanju u BiH. „Srbija će početi da se ponaša na način na koji to nije činila do sada, a u skladu sa onim što je potpisano. U skladu sa tim i obavezom visokog predstavnika da će periodično izveštavati Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, Sjedinjene Države, Rusku Federaciju i druge zainteresovane vlade, ali i strane – a mi smo strana“, rekao je Vučić. Podsetimo, Rusija se nije složila sa imenovanjem Kristijana Šmita na mesto visokog predstavnika BiH.

Prema mišljenju Srđana Puhalo, dosadašnji visoki predstavnik Incko nije koristio Bonska ovlaštenja i “nije se baš mnogo petljao u svoj posao”.

– Ponekad mi se čini da je on domaćim političarima služio kao bokserska vreća da pokažu koliko su jaki i nedodirljivi. Ovdje je reč o želji da BiH postane funkcionalnija država nego što je to bila do sada, tj. da se kočničari reformi uklone ukoliko je to moguće – zaključuje Puhalo za naš list.

Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakultetu u Novom Sadu i bivši premijer Vojvodine, ističe za Danas da s obzirom na veliki broj birača u Srbiji, koji su poreklom iz BiH, Vučić se, uz pomoć Dodika, veoma često obraća njima.

– Dodikove poruke o novom visokom predstavniku za BiH bile su veoma oštre, ali su Vučićeve bile znatno odmerenije. Dodik se, još pre nekoliko godina, nametnuo kao glavni ruski “igrač” u regionu, dok Vučić, s druge strane, želi da drži Zapad blizu sebe u spoljnopolitičkom smislu, da ne bi doživeo sudbinu Slobodana Miloševića, pa je utoliko i njegova reakcija odmerenija – smatra Bojan Pajtić.

Kako dodaje, očigledno je da Šmit nema nameru da igra epizodnu ulogu u Bosni, pa ćemo, napominje sagovornik Danasa, uskoro imati priliku da vidimo da li su tačne spekulacije da EU i SAD trpe autoritarnost predsednika Srbije zbog toga što je dao garancije da će, pored rešavanja pitanja Kosova, naći način i da podrži i podstakne čvršće integrisanje Republike Srpske u BiH.

– Vučić pokušava da zadrži svoju ulogu u unutrašnjim procesima BiH, jer mu uloga značajne figure u regionu omogućava više manevarskog prostora i po pitanju Kosova. Postavljanjem prepreka u svakom institucionalnom procesu obezbeđuje to da se pita u svemu, pa i u postavljanju visokog predstavnika u BiH. U isti mah stiče poene na domaćem terenu, jer se pozicionira kao „nacionalni zaštitnik“ – ocenjuje za Danas sociolog Dario Hajrić.

Pa ipak, napominje on, upadljiva je količina opreza s kojom to u ovom slučaju Vučić radi.

– Vučić je već rekao da je Šmit „njegov veliki prijatelj“, da „ne mrzi Srbe“ i slično. Šmit će verovatno manje posezati za Bonskim ovlašćenjima a više se oslanjati na „meku moć“ i verovatno ostvariti direktniju komunikaciju s Beogradom, jer na taj način posredno obezbeđuje jači uticaj na Dodika. To će značiti aktivniju ulogu Vučića, što može da bude i dobro i loše za njega – zaključuje sagovornik našeg lista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari