Predstavnici više kosovskih nevladinih organizacija zatražili su s jučerašnjeg mirnog protesta u centru Prištine, na kojem je učestvovalo oko 700 ljudi, ostavku premijera Hašima Tačija zbog toga što su Euleks i MUP Srbije potpisali sporazum o saradnji i optužili Tačija i predsednika parlamenta Jakupa Krasnićija za izdaju.

Jedan od organizatora okupljanja, lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, obraćajući se prisutnima ispred sedišta Euleksa rekao je da ta misija EU ne prihvata nezavisno Kosovo i da ne polaže račune institucijama Kosova. „Kosovo je suvereno samo u inostranstvu, u ambasadama. Na Kosovu, ono nije suvereno jer iznad sebe ima Euleks“, poručio je Kurti. Predsednica Udruženja žena Kosova Igbale Rugova i lider nevladine organizacije „Čohu“ (Ustaj) Avni Zogijani, koji su se obratili okupljenima ispred zgrade kosovskog parlamenta, pridružili su se optužbama protiv vlasti za izdaju i zahtevima za ostavku premijera Tačija. Zogijani je kazao da najviše zvaničnici Kosova zavise od podrške međunarodnih zvaničnika i da rade sve da u takvu zavisnost dovedu i narod Kosova.

Učesnici su uzvikivali parole „Euleks Made in Serbia“, „Kosovo u EU, a ne pod EU“, „Kosovo u EU bez Euleksa“, „Čiča (Adem Jašari) završeno je, prodali su Kosovo“, „Protokol je ostvarivanje šest tačaka“ i druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari