Orban: Južni tok u interesu i Srbije i Mađarske 1Foto: Fonet/AP

Premijer Viktor Orban podsetio je danas u Nišu da se Mađarska zalagala za izgradnju Južnog toka, ali da je Brisel na taj projekat stavio veto. Obostrani interes Srbije i Mađarske je da se taj tok realizuje, rekao je on.

Podsetio je da Srbija sada sav prirodni gas dobija preko Mađarske, koja je u tom poslu „uvek bila maksimalno tačna“. Dodao je da Srbija „uvek može da čuva rezerve svog gasa u Mađarskoj“.

– Veoma sam zahvalan Vladi Mađarske, a i premijeru Orbanu lično, što Srbija ne mora da brine o isporuci prirodnog gasa bar do 2019. godine. Mi od danas radimo po povoljnijem ugovoru, rekao je Aleksandar Vučić, bez iznošenja detalja.

Orban je danas u Nišu rekao i da „sa velikom nadom gleda na rezultate predsedničkih izbora u SAD“ jer je nezadovoljan dosadašnjim „duhovnim diktatom“ te zemlje prema Evropi, dok je Vučić ostao uzdržan, uz obrazloženje da je Srbija „mala zemlja“, a Orban „veći lider od njega“.

– Možda sam manje vaspitan nego vaš premijer, ali odavno se nisam tako lepo zabavljao kao dok sam pratio rezultate predsedničkih izbora u Americi. Mi u centralnoj Evropi smo veoma osetljivi na pritiske, a iz zapadnog liberalnog sveta, posebno iz Amerike nam stiže jedan duhovni diktat, dominacija i isključivost prema onima koji misle drugačije. Iz te zemlje nam je potrebno više empatije i spremnosti na partnerstvo, jer nije u redu da se bilo ko plaši da će biti moralno manji ako izrazi drugačije mišljenje. Ovi izbori su prekretnica, nadamo se da će takvog ponašanja moći da se rešimo, ali je za to potrebno da i mi u Evropi slobodnije govorimo svoje mišljenje. Niko ne zna da li će nakon ovih američkih izbora biti bolje, ali mi sa velikom nadom gledamo na njihove rezultate, rekao je mađarski premijer, na molbu da komentariše pobedu Donalda Trampa u SAD.

Premijer Vučić je, pak, kazao da Srbija nije dovoljno velika da ulazi u sva svetska pitanja, uz komentar da Orban „ima više znanja i iskustva u tim stvarima“. „Viktor je mnogo važniji i veći lider od mene, ja moram da budem oprezan kada pričam o tome“, rekao je premijer Srbije, dodajući kratko da su mađarski kolega i on „izvukli zajednički zaključak kako da zaštite nezavisnost i suverenitet, te obezbede ekonomski prosperitet za obe zemlje“. Vučić je naveo da je bilo reči i o saradnji u oblasti migracija i borbi protiv terorizma, gde dve zemlje dobro sarađuju. Dva premijera obratila su se novinarima nakon zajedničke sednice i potpisivanja sporazuma o tehničkoj podršci koju će Mađarska pružati Srbiji na putu ka EU.

Mađarski premijer Orban rekao je da Mađarska ima „ozbiljan nagomilan kapital“ i da bi želela da ga investira u Srbiju, koja je, prema mađarskim analizama, „pred velikim uzletom u razvoju“.

– Srbija ima velike mogućnosti za investitore, mnogo veće nego ranije. Centralnoevropske zemlje su u okviru EU doživele veliki uspeh u razvoju, i to predstoji Srbiji. Mađarska je imala nekih deset uspešnijih godina nego Srbija, ali će se to jednog dana izjednačiti, rekao je Orban. Vučić je sa Orbanom obišao deo Koridora 10, koji će povezati i Budimpeštu sa Sofijom i Istanbulom, a oni su po podne prisustvovali i Srpsko- mađarskom biznis forumu, u kojem je učestvovalo oko 200 privrednika iz Mađarske.

„Saosećam se sa migrantima, ali ne mogu da ostanu“

Stabilnost u Srbiji je od ključnog značaja za stabilnost u centralnoj Evropi i kao sused uvek smo zainteresovani da Srbija bude stabilna, uspešna, da bude mir, rekao je Viktor Orban, prenosi FoNet. Uvek ćemo podržati sve korake protiv terorizma i sve mere za povećanje bezbednosti u Srbiji, kao i sve što Srbija radi da bi sprečila migracionu krizu, rekao je Orban naglasivši da je stabilnost Srbije interes svih, jer se migrantsko pitanje tiče cele Evrope.

Govoreći o migrantskoj krizi, Orban je rekao da Mađarska ne prihvata diktat iz Brisela i da će sama donositi odluke. Dodao je da saoseća sa migrantima, ali da im ne može dozvoliti da pomisle da je Mađarska ciljna država u koju mogu da dođu bez kontrole, nelegalno, i da se nadaju dobrom životu, jer u tom slučaju neće nikada otići. Sa tim nema šale, istakao je Orban. Države u koje migranti masovno stižu menjaju svoj život i „deca će nas jednom pitati zašto ste dozvoli da se promeni Evropa, njena bezbednost, kultura i etnički sastav“, rekao je mađarski premijer.

Skratiti vreme zadržavanja na granici

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar za nacionalni razvoj Mađarske Mikloš Šestak dogovorili su danas da jedan od priotiteta bude zaključivanje sporazuma o pograničnom železničkom saobraćaju, koji će omogućiti kraće zadržavanje teretnih i putničkih vozova na granici.

Oni su u okviru zajedničke sednice dve vlade dogovorili da potpišu sporazum kojim bi se zadržavanje teretnih vozova skratilo sa 5-6 sati na oko tri sata, kao i kraću proceduru granične kontrole putničkih vozova, saopštilo je resorno Ministarstvo.

Mihajlović je istakla i značaj novog sporazuma dve zemlje o plovidbi Tisom. „Za nas je sporazum sa Mađarskom o plovidbi Tisom, koji danas potpisujemo, od posebnog značaja, jer će posle 60 godina Tisa biti otvorena za sve brodove“, rekla je Mihajlović.

Šestak je dodao i da je Mađarska zainteresovana za finansiranje gradnje Fruškogorskog koridora, te je dogovoreno da srpska strana dostavi status projekta, kao i dinamiku budućih aktivnosti. Takođe je predložio da u narednom periodu Srbija i Mađarska pokrenu razgovore o saradnji na biciklističkom turizmu, uključujući i izgradnju staza između graničnih prelaza.

Mihajlović sa Sijartom o pruzi

Ministarka Zorana Mihajlović razgovarala je danas i sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom o saradnji dve zemlje na realizaciji zajedničkog projekta brze pruge Beograd-Budimpešta, saopšteno je njenog kabineta. To je prvi susret srpske i mađarske strane nakon što je 5. novembra, na Samitu šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Rigi, Srbija potpisala komercijalni ugovor za prvu fazu projekta, za deonicu od Beograda do Stare Pazove.

Sijarto je rekao da je Mađarska za realizaciju projekta osnovala zajedničko preduzeće, čiji su  akcionari mađarske železnice i dve kineske kompanije, pri čemu će mađarska kompanija zadržati upravljačka prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari