Vučić: Mađarska uvek ima lepu reč za Srbiju 1Foto:FoNet

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da je njegova zemlja privržena podršci evrointegracijama Srbije i da očekuje od Evropske unije da otvori šest pregovaračkih poglavlja za koja je Srbija već spremna za otvaranje.

On je, na konferenciji za novinare posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da očekuje da se dve zemlje i ubuduće obostrano ohrabruju, i to ne samo rečima nego i delima, jer kad je pobeđena pandemija, sada počinje druga bitka – podizanje ekonomije.

Orban: EU neosnovano optužila Mađarsku, vratiću ovlašćenja

Orban je ocenio da je EU bespravno i neosnovano optuživala Mađarsku zbog obima i načina uvođenja mera tokom pandemije.

„Mađarska je stvorila poseban pravni sistem koji je Vladi omogućio da odmah deluje u borbi protiv pandemije. Posebna ovlašćenja koja sam dobio, moći ću da vratim Parlamentu“, rekao je Orban na konferenciji za medije posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

A, „kada to bude, moći će da nam se izvine (EU) jer su nas bespravno i neosnovano optuživali zbog toga. Kad prestane naša punomoć mi ćemo da se vratimo parlamentarnom sisitemu i demokratskim zakonima“, rekao je Orban.

Ocenio je da će Mađarska iz rasprave sa EU „izaći moralno ojačana i sa velikim iskustvom“.

Tokom pandemije, ocenio je, bolju saradnju su imale države Srednje nego Zapadne Evrope: „Bili smo u stalnom kontaktu sa svim susednim zemljama, regionalna saradnja je izuzetno dobra, a ako se u zlu prijatelj prepoznaje, Mađarska može da zaključi da ima dosta prijatelja“.

Mađarski premijer je istakao i saradnju s Kinom, od koje je Madjarska „dobila 120 aviona opreme“, te je imala dovoljno zaliha da pomaže drugima, ali i za eventualni drugi talas pandemije na jesen.

„Mogli smo da se uverimo da EU nema zajedničku politiku u oblasti zdravstva, svaka članica je bila obuzeta svojim problemima. Očekujemo da će u drugoj fazi biti u boljoj poziciji, da će saradnja biti uspešnija“, rekao je Orban.

Vučić: Neću da pričam protiv Orbana i Mađarske da bih se nekome dodvorio

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da „mu ne pada na pamet“ da govori bila šta loše o Madjarskoj i njenom premijeru Viktoru Orbanu samo da bi dobio podršku levih liberalnih evropskih krugova i pohvale u stranoj štampi.

„Pitam građane Srbije – jesmo li mi dobili nešto loše od Mađarske i Orbana? Jesmo li pokvarili odnose sa Mađarima u Srbiji, da li ih je Orban podsticao na to? Kada je to Mađarska bila protiv nas u evropskim i svetskim forumima? Ko je od njih bio glasniji u zaštiti prava Srba u regionu i na Kosovu… I ja sada treba da se pojavim kao neko iz levih liberalnih krugova da bi me pohvalili u belosvetskim novinama i televizijama? Ne pada mi na pamet! Ja imam dostojanstvo i ponos“, rekao je Vučić.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Orbanom, Vučić je rekao da će, dok je predsednik Srbije, raditi u skladu sa interesima građana a da su izbori za mesec dana i da na njima uvek može da bude izabran i neki „klimoglavac“.

Vučić je dodao da, zahvaljujući i Orbanu, Srbi i Mađari danas imaju najbliže odnose i da on u vaterpolu uvek navija za Mađarsku u međunarodnim mečevima, osim kada igra protiv Srbije.

„Viktor je bio jedini koji je na video konferenciji pre nekoliko dana više puta ponovio da je Srbija danas više potrebna Evropskoj uniji nego obrnuto. Koliko još ima lidera koji će tako nešto da kažu, iako nas podržavaju i Borisov i Micotakis i svi? I ja sada treba da kažem nešto loše o tim ljudima? Evo, neću. Pobedite me na izborima i nadjite one koji će da se dodvoravaju, ja neću“, rekao je on.

Vučić je ocenio da odnosi između Srbije i Madjarske nisu popravljeni samo na nivou dva rukovodstva, već i dva naroda, i kao argument za to naveo podatak da nikada manje međunacionalnih incidenata nije bilo na severu Vojvodine nego u prethodnom periodu.

Vučić: Mađarska uvek ima lepu reč za Srbiju 2
Foto:Fonet

Vučić: Izuzetno dobri prijateljski, komšijski odnosi sa Mađarskom, govorili smo o EU i Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u savremenoj istoriji u svim sverama, oni su, kako je rekao, izuzetno dobri bilatelni, „prijateljski i komšijski odnosi“.

„Hvala Orbanu što je imao hrabrosti da uđemo u borbu sa vetrenjačama prošlosti i gradimo budućnost i uspeli smo u tome“, rekao je Vučić, u zajedničkom obraćanju sa mađarskim premijerom Viktorom Organom, nakon njihovog sastanka u Beogradu.

Vučić je rekao da je Orbana zamolio za dodatnu podršku Srbiji na evroposkom putu, iako je to skoro nemogće jer „nas podržavaju uvek i u svakoj prilici“.

„I kad drugi razmišljaju šta da kažu oni uvek imaju dobru reč za Srbiju“, rekao je Vučić.

On je rekao da je sa Orbanom razmatrao situaciju u regionu i da ga je obavestio o svemu što se tu dešavao, kao i o situciji na Kosovu i Metohiji, o „razgovorima koje očekujemo, o odnosu velikih sila po tom pitanju“.

Vučić je zahvalio Orbanu, što Mađarska ima razumevanje za srpske stavove iako je priznala Kosovo kao nezavisno. „Niko tako dobro nas nije razumeo kao naši madjarski prijatelji po mnogo ključnim pitanjima od nacionalog značaja“, rekao je Vučić.

On je posebno ukazao na razvoj ekonomskih odnosa i naglasio da Madjarska želi da ulaže na područje cele Srbije, a ne samo tamo gde žive Mađari.

Pema njegovim rečima, Mađari su „most našeg iskrenog prijateljstva“ i u tom odnosu nema nikakvih incidenata, čak ni skrivenih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari