Orban: Sprečiti nezakonit ulazak izbeglica 1Foto:Fonet/Aleksandar Levajković

Gledajući koliko je labav sporazum između Turske i Nemačke ne može isključiti mogućnost da se suočimo sa prošlogodišnjom situacijom kada je reč o prilivu izbeglica, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban posle sastanka sa Aleksandrom Vučićem

„Svim snagam ćemo sprečiti nezakoniti dolazak izbeglica i ponudio sam premijeru Vučiću da pomognemo borbu protiv ilegalnog ulaska izbeglica u Srbiju“, rekao je Orban.

Na pitanje koliko je verovatno da će doći do disbalansa sporazuma EU, Nemačke i Turske , kada je reč o izbeglicama i koji su konkretni potezi Mađarske, Orban je odgovorio da je svima u interesu da se stuavija ne pogorsa.

„Postoji, međutim, verovatnoća da će situacija da se pogorša i veliki je rizik. Moramo imati planove za takav slučaj. Srbija je suverena zemlja i situacija na granicama Srbije zavisi od odluka Vlade Srbije“.

Govoreći o privrednoj saradnji dve zemlje, Orban je rekao da bi voleo mađarske investicije, ne samo u Vojvodini već i u drugim delovima Srbije, ali je pozvao i poslovne ljude iz Srbije da ulažu u Mađarskoj.

„Kada govorimo u ulaganjima ne misimo da pomažemo, već razmišljamo i partnerstvu. Zato sam i rekao premijeru Vučiću da je korisno da izaberu mađarske partnere“, dodao je Orban.

Premijer Mađarske Viktor Orban stigao je ranije danas u Beograd, gde mu je, ispred Palate Srbije, priređen svečani doček, uz državne i vojne počasti.

Orbana je dočekao premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji će sa njim prvo imati razgovore u „četiri oka“, a potom će biti održan i sastanak delegacija dve vlade.

Pored Vučića, dočeku mađarskog premijera i delegacije prisustvovali su ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Jadranka Joksimović, Goran Knežević i Aleksandar Vulin, kao i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

Vučić: Prilike su se promenile

Hteli smo da pokažemo solidarnost i humantost i dalje ćemo to pokazivati, ali ne možemo da prihvatamo ilegalne migrante, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić dodajući da su se prilike promenile u odnosu na početak izbegličke krize.

Vučić je rekao da su migranti počeli da prave probleme, od „čega nismo želili da pravimo veliku buku“, jer se tuku između sebe, dok su uhvaćeni i u dve pljačke radnji.

To se dešava i sa domicilnim stanovništvo i ne bih, rekao je Vučić da ih da ih predstavljam kao nekog ko je posebno loš, ali „drugačije su stvari nego što smo imali s početka krize“

Mi s radošću prihvatamo svaku vrstu saradnje, pre svega u formiranju strategije i taktike, o tome da možemo promišljeno da gledamo u budućnot i donosimo odluke, rekao je Vučić.


Vučić: Zahvalnost na podršci

Naši politički bilataralni odnosi su sve bolji, rekao je premijer Srbije Aleksndar Vučić posle sureta za mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i zahvalio Mađarskoj na izuzetnoj podršci Srbiji na evropskom putu.

Vučić je, na konferenciji za novinare rekao da će se raditi dalje na njihovom unapređenju, kao i da će dve zemlje raditi na zajedničkoj strategiji za budućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari