Potpredsednik SAD Džozef Bajden biće prvi strani državnik kojeg će predsednik Kosova Fatmir Sejdiu odlikovati „Zlatnim ordenom slobode“, javljaju prištinski mediji. Kako se navodi, reč je o „visokom državnom odlikovanju Kosova koje se dodeljuje kosovskim građanima i strancima za veliki doprinos u odbrani slobode Kosova“.

Bajden bi u Prištini trebalo da razgovara sa predsednikom, premijerom, članovima Vlade Kosova i prvim čovekom kosovskog parlamenta. Predviđeno je i njegovo obraćanje poslanicima Skupštine Kosova, susret sa ambasadorom SAD u Prištini i obilazak vojne baze Bondstil, gde će ga pratiti samo novinari iz Bele kuće.

Džozef Bajden bi trebalo da poseti i manastir Visoke Dečane, saopšteno je iz Ambasade SAD u Prištini. Episkop raško–prizrenski Artemije izjavio je, međutim, za Danas da „nije obavešten, niti je od njega tražena saglasnost za Bajdenovu posetu“ ovom srednjovekovnom srpskom manastiru. Danasu je nezvanično potvrđeno da se američka strana tim povodom nije obraćala ni Svetom arhijerejskom sinodu SPC.

Dok kosovski premijer Hašim Tači najavljuje „veličanstven doček“ za Bajdena, Srbi na KiM pripremaju proteste. Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine zajednice opština AP KiM, izjavio je za naš list da će Skupština sutra u podne organizovati protestni skup u severnom delu Kosovske Mitrovice. Kako saznajemo, u severnoj Mitrovici sutra će demonstrirati i organizacije Obraz i 1389.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari