Foto: Fonet/AP

Iz kabineta Nikolića nismo uspeli da dobijemo odgovore da li je čitav protokol u subotu trajao tri sata ili su u neposrednom razgovoru proveli taj vremenski period, kao ni pojašnjenje o kojim temama su razgovarali i da li je došlo do nekih formalnih dogovora. Takođe, nije sasvim jasno kolika je zapravo korist po našu državu zbog ovog priznanja, da li je uopšte ima, ili ovo ostaje samo jedan gest Vladimira Putina prema čoveku koji je nagrađen za veliki lični doprinos u jačanju strateškog partnerstva dve zemlje. Ovo priznanje u prošlosti su dobili režiser Emir Kusturica, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ovo jedan vid konačnog ispraćaja Tomislava Nikolića u političku penziju, kao i da ovo nije usamljen slučaj jer se ovakav vid priznanja dodeljuje osobama koje su imale korektnu saradnju sa državnim vrhom Rusije. On za naš list kaže da se ne može reći da je ovaj razgovor poluformalan, kao i da on na ovakvim dešavanjima može potrajati duže zbog same prirode susreta.

– Ovo su formalni razgovori i ponekad oni duže traju jer su to po pravilu ‘poslednji razgovori’. To je jedna vrsta uvažavanja političara koji odlaze u penziju. Ruska praksa po ovom pitanju pokazuje da su oni čitav niz zemalja i političara koji su sa njima imali korektne odnose ispraćali na ovakav način, uključujući bivše predsednike Hrvatske i Slovenije Stjepana Mesića i Milana Kučana, pa mislim da Nikolić ni u kom slučaju nije privilegovan. NJihov je običaj da veliku pažnju poklone takvim ličnostima pri kraju i nakon mandata, tako da smatram da je ovo jedna vrsta kurtoaznog okončanja odnosa – kaže Anđelković.

On ne misli da postoji mogućnost ponovnog aktiviranja Tomislava Nikolića u političkoj areni Srbije kroz formiranje neke nove proruske političke partije.

– Nikolić da je imao potencijala, želje i snage da se time bavi, mislim da se ne bi tako lako povukao iz predsedničke trke. On nije čovek koji ima tu vrstu kapaciteta da to nastavi da radi i ovo je faktički završetak njegovog aktivnijeg delovanja – zaključuje za Danas Dragomir Anđelković.