Čaglavica, Visoki Dečani, Beograd – Šesta godišnjica od terorističkog napada na autobus Niš ekspresa u mestu Livadice kod Podujeva u kojem je poginulo 12, a teže i lakše povređeno 43 Srba, juče je obeležena samo u Lapljem Selu, gde su učenici Ekonomske škole i Gimnazije jedan čas posvetili svojoj drugarici Mirjani Dragović (1981) koja je u masakru izgubila život.

Čaglavica, Visoki Dečani, Beograd – Šesta godišnjica od terorističkog napada na autobus Niš ekspresa u mestu Livadice kod Podujeva u kojem je poginulo 12, a teže i lakše povređeno 43 Srba, juče je obeležena samo u Lapljem Selu, gde su učenici Ekonomske škole i Gimnazije jedan čas posvetili svojoj drugarici Mirjani Dragović (1981) koja je u masakru izgubila život. Na skupu srednjoškolaca koji je, kako je Danasu rečeno u KIM radiju u Čaglavici, organizovala Kulturno-prosvetna zajednica, pokrenuta je inicijativa da se ispred Doma kulture u Lapljem Selu podigne spomen obeležje postradalima, jer u Livadicama to nije moguće.
Organizatori još nisu otkriveni, kao ni svi izvršioci napada. Jedan od glavnih osumnjičenih za teroristički napad na autobus koji je prevozio Srbe u Gračanicu na Zadušnice 2001, kosovski Albanac Fljorim Ejupi, uspeo je posle hapšenja da pobegne iz vojnog zatvora u američkoj bazi Bondstil kod Uroševca. Ejupi je ponovo uhapšen u junu 2004. u Tirani i nekoliko dana kasnije predat Unmik policiji, ali mu nije suđeno. Advokat Živojin Jokanović, branilac žrtava i oštećenih u terorističkom napadu, izjavio je za KIM radio da proces nije odmakao od početka.
Istraga je pokazala da je eksploziv koji je razneo autobus Niš bio podmetnut u kanalizacionu cev ispod puta kod Podujeva, u delu KIM koji je isključivo nastanjen albanskim stanovništvom. Oklopni transporter Kfora, koji je sprovodio kolonu od šest autobusa, bez posledica je prešao preko mine, a britanski vojnici su pored puta našli žicu dugačku skoro 600 metara kojom je aktivirana naprava sa, prema procenama, 70 do 100 kilograma eksploziva. Drugi kraj žice pronađen je u kući na obližnjem brdu. Ukrajinski vojnici Kfora su istog prepodneva demontirali još šest sličnih eksplozivnih naprava s daljinskim upravljačem na putevima koji vode ka Štrpcu.
U napadu kod Livadica, „jednom od najtragičnijih primera terora i stradanja Srba na KIM od dolaska snaga UN“, kako se navodi u saopštenju KIM Info službe, poginuli su: Nenad Stojanović (1943), Milinko Kragović (1943), Lazar Milikić (1936), Dragan Vukotić (1954), Nebojša Cokić (1974), njegova supruga Snežana (1975) i sin Danilo (1999), Mirjana Dragović (1981), Sunčica Pejčić (1972), Tihomir Stojković, Živana Tokić (1948), dok je njen suprug preminuo od posledica rana zadobijenih u napadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari