konzularnih predstavništava i trgovinskih objekata, ocenjuju pravni stručnjaci za Danas.
U prvim reagovanjima na zvanično saznanje Danasa da je „državni“ miting 21. februara bio nelegalno organizovan i održan, funkcioner DS-a Marko Đurišić kaže da se ta stranka, nezadovoljna pripremama za skup, povukla iz njegove organizacije, dok funkcioner DSS-a Dragan Šormaz tvrdi da nije bilo potrebe da se skup prijavljuje policiji, jer „kada država organizuje miting, valjda i policija u tome učestvuje“.

konzularnih predstavništava i trgovinskih objekata, ocenjuju pravni stručnjaci za Danas.
U prvim reagovanjima na zvanično saznanje Danasa da je „državni“ miting 21. februara bio nelegalno organizovan i održan, funkcioner DS-a Marko Đurišić kaže da se ta stranka, nezadovoljna pripremama za skup, povukla iz njegove organizacije, dok funkcioner DSS-a Dragan Šormaz tvrdi da nije bilo potrebe da se skup prijavljuje policiji, jer „kada država organizuje miting, valjda i policija u tome učestvuje“.
Pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja, Danas je od Ministarstva unutrašnjih poslova dobio odgovor da miting „Kosovo je Srbija“, održan 21. februara u znak protesta zbog jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, formalnopravno nije prijavljen Policijskoj upravi za grad Beograd ili teritorijalno nadležnoj jedinici policijske stanice.
Pravni stručnjaci iz Vlade Srbije koji su insistirali na anonimnosti slažu se u oceni za Danas da, pošto niko nije prijavio skup, a on se ipak odigrao, odnosno policija ga nije sprečila, odgovornost za smrtni slučaj, povređene i materijalnu štetu snosi država jer su svi relevantni državni organi pozivali građane da dođu na miting. To, prema njihovom tumačenju, znači da svi koji su oštećeni tog dana na ulici imaju puno pravo da tuže državu za nadoknadu štete i pretrpljeni bol.
Prema saznanjima Danasa, nije poznato ko je u tom trenutku bio osoba u policiji koja je izdala naredbu za nereagovanje, budući da je ministar Dragan Jočić bio u bolnici zbog teške povrede. Imajući u vidu da je na čelu MUP-a tada formalno bila državna sekretarka Mirjana Orašanin, bilo bi logično da je ona odgovorna osoba. Ipak, Orašanin je za vreme mitinga bila na putu, u Crnoj Gori. Mediji su spekulisali, naravno – bez čvrstih dokaza, da je faktički MUP-om tada rukovodio Aleksandar Nikitović, savetnik Vojislava Koštunice. Inače, po Zakonu o policiji, u odsustvu ministra policije ili zbog njegove sprečenosti, sva ovlašćenja, prava i obaveze prelaze na državnog sekretara.
Dragan Popović iz Inicijative mladih za ljudska prava kaže za Danas da je utvrđivanje odgovornosti službenika MUP-a tek sekundarna i da bi javni tužilac morao da pokrene postupak za utvrđivanje političke odgovornosti.
– Iako skup formalnopravno nije prijavljen, vrlo lako se može doći do organizatora tog skupa – Vojislava Koštunice i Tomislava Nikolića. Zbog toga što skup nije prijavljen nije ih moguće pravno goniti, ali javni tužilac ima moć da pokrene istragu ko je bio dužan da obezbedi skup i ko je odgovoran za sve što se tamo dogodilo – kaže Popović.
Kako je Danas saznao, te noći, 21. februara, policija je od samog početka bila spremna da reaguje, ali za to nije dobila naredbu pretpostavljenih. Akcija je usledila tek kada su grupe demonstranata na kraju pokušale da provale i u zgradu Vlade. Nekoliko sati je trajala anarhija u najužem centru prestonice.Takav razvoj situacije, izjavljuje izvor Danasa, ne sme niko da dozvoli, ni državni sekretar policije, ni sam premijer.
Dragan Šormaz, funkcioner DSS-a, navodi da nije bilo potrebe da se skup prijavljuje policiji, jer „kada država organizuje miting, valjda i policija u tome učestvuje“.
On ističe da država, iako je organizovala miting, nije odgovorna za ono što se nakon njega dešavalo, kao što nije odgovorna Demokratska stranka Srbije, u to vreme vladajuća partija.
– Sve vreme smo pozivali na miran protest, i ne možemo da snosimo odgovornost što je nekolicina demonstranata pribegla nasilju – kaže Šormaz.
Na primedbu Danasa da je tom prilikom poginuo jedan demonstrant, Šormaz odgovara da je „poginuo nesrećnim slučajem u Američkoj ambasadi, dakle na teritoriji koja nije Srbija“.
On dodaje da je povodom eskalacije nasilja nakon mitinga Kosovo je Srbija, podneto mnoštvo krivičnih prijava, čak i „protiv one dve plavušice“, ali ostaje pri stavu da nema odgovornosti državnih organa.
Nekoliko dana pre održavanja ovog skupa u medijima su se pojavile „pozivnice“ na miting s memorandumom Narodne skupštine Srbije u zaglavlju, međutim, Miloš Arbutina, savetnik ministra ekologije Olivera Dulića, tadašnjeg predsednika parlamenta, tvrdi da je upoznat sa činjenicama, ali da ta državna institucija nije stajala iza mitinga.
Demokratska stranka koja je i u vreme održavanja mitinga, kao i sada, bila vladajuća partija i čiji su ministri sedeli u vladi Vojislava Koštunice, u poslednjem trenutku se povukla i odlučila da niko od njenih čelnika na njemu ne govori, ali je pozivala građane da na skupu učestvuju.
Marko Đurišić, predsednik izvršnog odbora DS-a, tvrdi da je „očigledno da iz činjenice da na mitingu niko nije govorio sledi da se DS nije slagala s načinom na koji je on organizovan“, ali nije mogao da odgovori ko je odgovoran za neprijavljivanje skupa i nasilje nakon njegovog održavanja.
– Potrebno je utvrditi odgovornost za sve što se dešavalo posle mitinga, jer za vreme njegovog održavanja nije bilo incidenata, a DS će preduzeti sve da nadležni organi to i učine – tvrdi Đurišić.
On smatra da su nadležni organi koji treba da utvrde odgovornost za dešavanja na mitingu, pre svih policija i sudstvo, ali kako navodi i neke druge institucije, koje nije imenovao.
Goran Ilić, docent krivično procesnog prava kaže za Danas da je vrlo teško „izgurati“ slučajeve u kojima se politika pojavljuje kao ključan faktor.
– Kako da MUP zabrani skup na koji poziva premijer? Nerealno je očekivati da će za nerede te noći iko odgovarati. Takođe, u ovim uslovima izrazite političke napetosti i prioriteta koje je neophodno sprovesti, nerealno je očekivati da će DS pokrenuti pitanje odgovornosti Koštunice – zaključuje Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari