Policija je u petak uveče na tridesetak kilometara od Novog Pazara, u selu Žabren na planini Ninaja, otkrila kamp sa nekoliko šatora i pećinu u kojoj su se obučavali pripadnici terorističke grupe vehabije. Tada su uhapšeni Mirsad Prentić (1977), Fuad Hodžić (1974), Vahid Vejselović (1984) i Senad Vejselović (1983), iz Novog Pazara, dok je jedan pripadnik ove grupe pobegao prilikom hapšenja, navodi se u saopštenju MUP.

Policija je u petak uveče na tridesetak kilometara od Novog Pazara, u selu Žabren na planini Ninaja, otkrila kamp sa nekoliko šatora i pećinu u kojoj su se obučavali pripadnici terorističke grupe vehabije. Tada su uhapšeni Mirsad Prentić (1977), Fuad Hodžić (1974), Vahid Vejselović (1984) i Senad Vejselović (1983), iz Novog Pazara, dok je jedan pripadnik ove grupe pobegao prilikom hapšenja, navodi se u saopštenju MUP. Takođe, je pronađena i velika količina plastičnog eksploziva, oružja i puščanih metaka različitog kalibra:
Za trojicu uhapšenih vehabija osnovano se sumnja da su počinili krivična dela pripreme terorističkih akcija i nelegalnog posedovanja oružja, a jedan da je kršio javni red i mir.
Istražni sudija novopazarskog Opštinskog suda odredio im je pritvor od po 30 dana. Ista dužina pritvora određena je i za Nedžada Memića, koji je još uvek u bekstvu i za njim policija traga. Na saslušanju Hodžić, Prentić i Vejselovići su negirali krivicu. Ovo je medijima potvrdio predsednik Okružnog suda u Novom Pazaru Ćamil Hubić.
Danasov

izvor iz policije, koji je želeo da ostane anoniman, navodi da je u otkrivenoj grupi bilo tridesetak članova, koji su stalno menjali lokacije, kao i da su se na onoj na kojoj su otkriveni nalazili oko mesec dana. Takođe, Danas nezvanično saznaje i da je akcija uperena prema muftiji sa ciljem da se izazove incident.
Otkrivena grupa vehabija je oružje dobijala sa Kosova i Metohije, a jedan od organizatora za kupovinu oružja je uhapšeni Hodžić koji je u policiji pretio da će sve da digne u vazduh, navodi izvor našeg lista.
Povodom hapšenja grupe vehabija i nekih tvrdnji da su njihove aktivnosti bile uperene protiv Islamske zajednice Sandžaka sa ciljem da izazovu incidente, sandžački muftija Muamer Zukorlić, u jučerašnjoj izjavi medijima, ocenio je da „državni organi dosad nisu shvatili značaj ove pojave“.
– Objedinjena i stabilna Islamska zajednica Srbije bila bi sposobna da svede na minimum ovakve pojave – konstatovao je sandžački muftija Zukorlić.
Povodom hapšenja ove grupe vehabija, oglasio se predsednik Sandžačke demokratske

partije Rasim Ljajić, koji je rekao je da je najvažnije da se istraga dovede do kraja i da se treba uzdržavati od ishitrenih ocena.
– Ovo je posledica opšte krize u Sandžaku u poslednje tri godine. Meta je Islamska zajednica Sandžaka, a ne država ili neka državna institucija – ocenio je Ljajić.
Kako prenosi Beta, Ljajić je rekao da će otkrivanje kampa stvoriti sliku da je Novi Pazar mesto gde „caruju kriminal, korupcija i razni oblici verskog radikalizma“. On je ukazao da se time nanosi velika šteta Sandžaku i Novom Pazaru i apelovao na političke faktore u tom području da učine sve da se ta slika promeni.
Zamenik sandžačkog muftije mr Mevlud Dudić kaže za Danas da već dve godine upozorava na ponašanje i pokušaje destabilizacije Islamske zajednice i regiona Sandžak.
– Ovo je nastavak svega što su radili, na šta smo mi upozoravali – rekao je Dudić i najavio saopštenje za javnost Mešihata Islamske zajednice Sandžaka.
Za devet meseci ovo je treći incident vehabija u ovom kraju. Početkom juna prošle godine, grupa vehabija onemogućila je održavanje koncerta grupe Balkanika

u Novom Pazaru, a početkom novembra prošle godine izazvali su incident u Arap-džamiji – centralnoj gradskoj džamiji. Tada je došlo i do oružanog incidenta, a nakon toga 17 aktera je dobilo krivične i prekršajne prijave. Na novopazarskim ulicama juče je bilo osetno primetnije da nema pripadnika vehabija, a posebno je to zapaženo ispred Arap džamije, na ulazu u Staru čaršiju, gde se oni redovno okupljaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari