Osma NATO nedelja u Beogradu: Saradnja korisna i za stabilmost regiona 1Foto:Beta/Ministartsvo spoljnih poslova Srbije

Učesnici 8. Beogradske NATO nedelje ocenili su danas da je saradnja Srbije sa zapadnom vojnom alijansom korisna za stabilnost, bezbednost i saradnju u regionu Zapadnog Balkana.

Savetnica generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju, Baiba Braže rekla je da još postoji jaz u odnosima Srbije i NATO, ali da veruje da se to može popraviti dijalogom, koji će pre svega podsticati civilno društvo.

„Koristi od saradnje i težnje Srbije i regiona za integracijom u NATO i EU, sada su očigledni.

To jača bezbednost i stabilnost, utemeljuje saradnju i promoviše miran suživot i međusobno razumevanje.

To istovremeno povećava privlačnost tih zemalja stranim investitorima“, rekla je Braže.

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri je rekao da SAD pomažu Srbiji da dostigne svoj cilj evropskih integracija.

On je ocenio da partnerstvo Srbije i NATO jasno pruža koristi i NATO i Srbiji, te da su odnosi unapređeni uprkos ne tako dobrim odnosima u prošlosti.

Ambasador Holandije u Srbiji Žil Bešor Plug je istakao da je bitan dijalog s javnošću Srbije zbog negativne percepcije Alijanse.

„Desila se pandemija i prioriteti su se promenili jer ne možemo da organizujemo konferencije, ali Kovid-19 nam je ponudio neke nove šanse. Ne podrazumeva se odbrana samo od vojne pretnje, nego i od drugih, kao što su sajber terorizam, terorizam, migracije i bolesti. Smatram da je NATO u dobroj poziciji da koordinira pobedu nad pandemijom“, istakao je Plug.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je u govoru naglasio da su partnerski odnosi sa NATO nerazdvojni deo ukupne spoljnopolitičke pozicije Srbije i nastojanja da region bude trajno stabilan.

Ukazao je da su ti odnosi jasno definisani i da se zasnivaju na partnerskoj saradnji u skladu s politikom vojne neutralnosti Srbije.

„Od Alijanse očekujemo da s razumevanjem sagledava i podržava naše prioritete, što se naročito odnosi na KiM, pošto je situacija u pokrajini za Srbiju glavni političko-bezbednosni izazov. Smatramo da samo kompromisno rešenje postignuto kroz dijalog Beograda i Prištine, i uz podršku medjunarodne zajednice, može da obezbedi trajni mir i stabilnost“, istakao je Dačić.

Potpredsednik Skupštine Srbije, Vladimir Marinković, istakao je da je saradnja s NATO bitna za razvoj u mnogim oblastima, kao što su stabilnost u regionu, obrazovanje, nauka i ekonomija. On je dodao da je nivo saradnje s Alijansom ponekad presudan faktor za procenu stranih investitora da li je neka država povoljna za poslovanje.

„Saradnja s NATO uvek znači stabilnost, znači da je država dostigla visok nivo demokratije, ljudskih prava i bitna je za razvoj države u budućnosti“, naveo je Marinković u pozdravnom obraćanju na 8. nedelji NATO.

Istakao je ulogu SAD u stabilnosti i razvoju u regionu i pozdravio politiku administracije predsednika SAD Donalda Trampa koja je, kako je naveo, donela novu energiju u regionu.

„Srbija zaslužuje da bude strateški partner SAD i najbolji prijatelj kojeg Amerika ima u regionu, iako izgleda drugačije. Radimo na tome da to potvrdimo i vratimo naše odnose na nivo pre ratova“, rekao je on.

Stav Srbije je neutralnost, naveo je Marinković i dodao da ona nema ambicije da uđe u Alijansu, ali je, usled pandemije, potrebno pojačati saradnju i podići je na viši nivo.

Osma Beogradska NATO nedelja koju organizuje Centar za evroatlantske studije (CEAS) zbog epidemije korona virusa se prenosi na Jutjubu.

Skup je počeo juče kada su predstavljeni rezultati istraživanja Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) o stavovima gradjana Srbije prema članstvu u Evropskoj uniji i NATO. Pokazalo se da 51 odsto gradjana podržava „evropski put“ Srbije, 31 odsto je protiv, a 18 procenata ispitanika je reklo da ne bi izašlo na referendum o ulasku Srbije u EU.

Izvršni direktor CESID-a, Bojan Klačar, rekao je na današnjem panelu da samo devet odsto ispitanika u Srbiji podržava ulazak u NATO, dok je 72 odsto građana protiv.

Kao razlog protivljenja 63 odsto je navelo NATO bombardovanje SRJ 1999. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari