Osmani: Odluka DPK da bojkotuje sednicu Predsedništva Skupštine je politički motivisana 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani ocenila je da je odluka Demokratske partije Kosova (DPK) da bojkotuje današnju sednicu Predsedništva parlamenta „politički“ motivisana i dodala da „niko neće određivati“ kako će biti uređen njen kabinet.

Ona je kazala da je na sastanku Predsedništva Skupštine Kosova bilo reči o organizaciji parlamentarnih komisija i najavila da će sednica parlamenta na kojoj će biti konstituisana ta skupštinska tela, biti održana u četvrtak, 13. februara.

Navela je da će Demokratskoj partiji Kosova, kao najvećoj opozicionoj stranci, pripasti tri parlamentarne komisije.

Osmani je dodala da je tema bojkota koji sprovodi DPK, „zaključena“.

„DPK je počeo bojkot institucija 3. februara. Ako žele da nađu načina kako bi trebalo da uredim svoju kancelariju, neka se time posluže, jer nemaju smelosti da kažu istinu. Njihov bojkot je politički“, kazala je predsednica skupštine.

DPK i druge opozicione stranke, osim Alijanse za novo Kosovo, napustile su sednicu skupštine na kojoj je izabrana Vlada Kosova i nisu prisustvovale vanrednoj sednici na kojoj je Osmani izabrana za predsednicu parlamenta.

„Nema niti jednog razloga za bojkot i nadam se da će promeniti pristup“, kazala je predsednica kosovskog parlamenta.

Odmah po preuzimanju funkcije, Osmani je iz kabineta skinula sliku aktuelnog kosovskog predsednika Hašima Tačija i na njeno mesto postavila sliku bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugove koji joj, kako je navela, „služi kao inspiracija“.

Tačijeva slika i dalje se nalazi u kabinetu ali na drugom mestu.

Tim povodom reagovali su kabinet predsednika Kosova i DPK koji su ocenili da se radi o nepoštovanju Zakona o državnom protokolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari