Osnažen uticaj Mekalistera u Evropskoj uniji 1Foto: Peter Steffen/EPA

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izabran je juče za predsedavajućeg Spoljnopolitičkog komiteta EP (AFET), zamenivši na toj funkciji političkog veterana i svog kolegu u Hrišćansko-demokratskoj uniji Elmara Broka.

Kako za Danas komentarišu poznavaoci prilika u EU, izbor Mekalistera, koji se smatra čovekom od najvećeg poverenja nemačke kancelarke Angele Merkel, „bio je logičan“ i već duže vreme se govorilo da će on „naslediti Broka“. Spoljnopolitički komitet EP je, inače, juče raspravljao o povišenim tenzijama na Zapadnom Balkanu.

Nemački Špigel ocenjuje da je Mekalister u EP „zadužen za proces pristupanja Zapadnog Balkana Uniji“, te da je „postao stručnjak za tu komplikovanu materiju“. Isti magazin navodi i da se od Mekalistera očekuje i da „uspostavi kontate sa užim krugom“ administracije novog američkog predsednika Donalda Trampa.

Nemanja Todorović Štiplija, kaže za Danas povodom Mekalisterovog izbora da predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora EP može biti izvestilac na više tema kojima se bavi ova institucija.

„Sam Elmar Brok bio je izvestilac za oko osam rezolucija u aktuelnom sazivu EP, a većina njih odnosila se na teme njegovog delovanja, poput ustavnih i spoljnih poslova EU. Samim tim malo je verovatno da će se Mekalister odreći izvestilačkog posla koji se tiče Srbije. Izborom na mesto predsedavajućeg AFET-a, on postaje najmoćniji predstavnik CDU u evropskim institucijama, iznad dugogodišnjeg komesara Gintera Etingera“, ukazuje naš sagovornik.

Povodom jučerašnje rasprave u AFETU-u o Zapadnom Balkanu, poslanica Tanja Fajon kaže za Danas da pažljivo razvoj događaja na Balkanu i da „mora da izrazi nezadovoljstvo onim što se nedavno dogodilo na relaciji Kosovo-Srbija“.

„Voz, koji je trebalo da predstavlja simbol povezivanja i otvaranje nekog novog perioda praćenim manje napetim odnosima, izazvao je nacionalističku retoriku i govor mržnje, koji je dostigao čak i spominjanje rata, što je potpuno neprihvatljivo. Umesto da se nastavi u duhu dijaloga i otvorenog i iskrenog razgovora, koji bi doneo konkretna rešenja za građane, svedoci smo porastu tenzija u regionu. Nisu u pitanju samo Srbija i Kosovo, već i BiH, povremena optuživanja na relaciji Hrvatska-Srbija, kao i u Makedoniji… Zbog toga mi je jako drago što je rasprava o ovim temama uvrštena na dnevni red današnjeg zasedanja Odbora za spoljnu politiku, koji je prvi put vodio moj kolega Dejvid Mekalister, kome ovom prilikom i čestitam“, navodi Fajon.

Sagovornica Danasa ističe da je tokom „žustre debate“ pozvala lidere država Zapadnog Balkana da se „suzdrže od upotrebe teških reči, provokacija i vraćanja u prošlost, koje je pogubno za završetak procesa pomirenja u regionu“.

„Bez poverenja ćemo ne samo izgubiti čitavu generaciju mladih ljudi, već nam preti i nazadovanje i nedostatak napretka u čitavom regionu. U tom duhu pozdravljam i brzu reakciju visoke predstavnice Mogerini i predsednika Evropskog saveta Tuska koji su sazvali sastanak i domaćini su dijaloga visokih predstavnika Kosova i Srbije u Briselu“, navodi Fajon.

Zapadni Balkan je prioritet

Tokom debate u AFET-u ocenjeno je da „nedovršeno pomirenje, krhki međuetnički odnosi, pretnja islamskom radikalizacijom, rastući uticaj Rusije, nedovoljni politički dijalog kao i nedostatak medijskih sloboda predstavljaju otvorena pitanja širom Zapadnog Balkana“, prenose agencije. Kako se naglašava, Zapadni Balkan je „strateški prioritet za EU“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari