Matica Srba Crne Gore osnovana je juče na skupštini u manastiru Morača. Matica Srba Crne Gore biće, kako je navedeno u saopštenju, programskim sadržajima oslonjena na Maticu srpsku, najstariju nacionalnu i kulturnu instituciju srpskog naroda, kako bi svojim kadrovskim potencijalom, programom i konkretnim projektima, izmjestila, u potpunosti, iz okvira političkih organizacija, aktivnosti na očuvanju jezika, nauke, kulture i umjetnosti srpskog naroda Crne Gore.


Predsjednik Stranke srpskih narodnjaka Dobrilo Dedeić podržao je osnivanje Matice Srba Crne Gore i ocijenio da će taj depolitizovani projekat uspjeti. Dedeić je poručio da oni koji su imali 20 godina vremena da formiraju Maticu Srba, treba da ćute i poštuju osnivače ove institucije.

Najindikativnije od svega jeste, smatra on, to što su najveći protivnici osnivanja Matice Srba ljudi koji su, uoči referenduma, »formirali srpske paravojne formacije u Crnoj Gori, po nalogu Mila Đukanovića, radi podizanja tenzija i blamiranja ideje zajedničke države«.

Narodna stranka najavila je da će u septembru organizovati naučni skup pod nazivom „Srbi – državotvorni narod u Crnoj Gori“. Cilj skupa je pokušaj da se među onim političkim subjektima koji se definišu predstavnicima građana Crne Gore, a koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, prevaziđu razlike, saopštila je ta stranka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari