Ostaje neučešće i na lokalu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Najavljeno smanjenje cenzusa sa pet na tri odsto neće promeniti odluku članica opozicionih blokova Saveza za Srbiju i Građanskog fronta da bojkotuju izlazak i na lokalne izbore, na kojima bi možda mogli da postanu deo lokalnih parlamenata i na taj način se suprotstave vlasti.

Predstavnici članica SZS i GF smatraju da je ponuđenih tri odsto očajnički potez, nepristojna podmetačina i politički inženjering režima koji odluku o bojkotu može da promeni samo izbornim kalkulantima.

Saša Paunović, potpredsednik DS i predsednik opštine Paraćin, za Danas kaže da nikakve nove odluke u vezi s bojkotom nisu donete u međuvremenu. Na pitanje hoće li i ima li za tim povoda on kaže ne što se tiče smanjenja cenzusa.

Marko Bastać, član Predsedništva SSP i predsednik beogradske opštine Stari grad, za Danas navodi da za SSP izbori ne postoje, „jer ovo što Vučić organizuje se tako ne može nazvati.

– Smanjenje cenzusa pokazuje da on i te kako shvata da parlament bez opozicije ne može da postoji i sad u panici pokušava da to nekako promeni. Neće uspeti. Srbija će jako brzo posle Vučićevih imati prave izbore – smatra Bastać.

I iz Dveri poručuju da je bojkot u svakom smislu izvestan za tu partiju. Predsednik Beogradskog odbora Dveri Jugoslav Kiprijanović za naš list kaže da ako i dođe do spuštanja cenzusa, razlog je politički inženjering Vučićevog režima.

– Prase se ne goji uoči Božića, a izborni zakoni se ne menjaju pred izbore. Bojkot je njima problem, jer nemaju legitimitet i učiniće sve samo da imaju privid demokratije, koje u Srbiji odavno nema – navodi Kiprijanović.

Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, kaže da odluka o bojkotu nije doneta zbog visokog cenzusa, već političkog stanja u Srbiji i nepostojanja minimuma uslova da se održe izbori na proleće.

– Odluka o neučestvovanju na lažnim izborima je nepromenljiva i odnosi se kako na republički, tako i lokalni nivo. Smanjivanje cenzusa nekoliko meseci pre izbora je očajnički potez režima, kojim želi da podobnu opoziciju na silu ugura u parlament kako bi pokušali da stvore privid demokratije. Šta god radili neće uspeti da obezbede legitimitet te izborne predstave i prikriju diktatorski karakter Vučića i režima – navodi Aleksić za naš list.

Ni članice Građanskog fronta – koje čine udruženja na opštinskom i gradskom nivou, ne menjaju odluku.

Radomir Lazović iz inicijative Ne davimo Beograd za naš list kaže da cenzus nije smanjen na tri odsto već se radi o nepristojnoj podmetačini kako bi se umesto katastrofalnih izbornih uslova, kontrole medija i nasilja prema političkim neistomišljenicima cenjkali kao na pijaci o procentima.

– Ne treba nama smanjenje cenzusa nego fer uslovi. Ovom patkom žele da izazovu da se oni koji nisu sigurni u odluku o bojkotu eventualno predomisle. Odgovor Ne davimo Beograd je da ostajemo pri bojkotu dok se ne promene izborni uslovi. Prvi korak nakon bojkota biće borba za izbore pod fer uslovima – jasan je Lazović.

Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta iz Kraljeva ukazuje da se lakomost zove osobinom ljudi koji prihvataju takve ponude.

– Smanjenje cenzusa može promeniti mišljenje samo izbornih kalkulanata. Razlozi za bojkot su utemeljeni u užasnim postavkama političke borbe koje su zapravo u potpunosti uništile mogućnosti za slobodne javne debate, učestvovanje i odlučivanje. Drugi razlog je solidarnost sa ljudima i organizacijama koji svoju političku delatnost nisu ni u prilici da kandiduju u takvoj atmosferi. Cenzus nema nikakve veze sa tim – kaže Voštinić za Danas.

I njihov saborac iz apatinske organizacije „Bez straha“, Dejan Bačić, za naš list kaže da „Bez straha“ nije promenila odluku o bojkotu donetu u septembru.

DJB: Treba istrajati

Pokušaj vlasti da tri meseca pred izbore smanji izborni cenzus dokaz je da opoziciona pretnja bojkotom daje rezultate i da u toj pretnji treba istrajati, navodi u saopštenju DJB Saše Radulovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari