Foto: Epa__VALDRIN_XHEMAJ_.jpg

Upozorenje američke ambasade je usledilo dva dana pošto je Daut Haradinaj zapretio da će prvo hapšenje za Specijalni sud ponovo aktivirati bivšu Oslobodilačku vojsku Kosova.

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi još jednom je u petak upozorio lidere kosovskih Albanaca da će njihovi pokušaji da u parlamentu obore zakon o Specijalnom sudu za zločine OVK „imati duboke negativne posledice po evropsku budućnost Kosova i odnose sa SAD“.

„Razočarani smo onima koji su spremni da, zarad ličnih interesa, žrtvuju odnose sa SAD i budućnost Kosova“, navodi se u saopštenju američke ambasade u Prištini.

Američka ambasada je upozorila da su pretnje nasiljem „potpuno neprihvatljive“, dodajući da očekuju da se kosovska vlada jasno ogradi od takvih izjava.

Oštro saopštenje bilo je drugo ozbiljno upozorenje Amerikanaca liderima kosovskih Albanaca, pošto je uoči prošlonedeljnih političkih manevara oko ukidanja Specijalnog suda, Delavi oštro upozorio predsednika Hašima Tačija, premijera Ramuša Haradinaja i predsednika parlamenta Kadrija Veselija da Prištini čeka „globalna izolacija“ ukoliko Specijalni sud bude ukinut.

Daut Haradinaj izjavio je u sredu da će prvo hapšenje za Specijalni sud ponovo aktivirati bivšu Oslobodilačku vojsku Kosova.

Brat kosovskog premijera pominje se kao jedan od prvih pripadnika OVK koji će se naći pred Specijalnim sudom.

Izjava Dauta Haradinaja usledila je nedugo pošto je propao pokušaj partija proisteklih iz OVK da u parlamentu obore zakon o formiranju Specijalnog suda za zločine OVK.

Kako navode prištinski mediji, upozorenje američke ambasade usmereno je ka Tačiju, Ramušu Haradinaju i Veseljiju, koji su prethodnih dana podržavali inicijativu grupe poslanika u skupštini koji su tražili da se ukidanje Specijalnog suda stavi na dnevni red parlamenta.

Posle serije neuspešnih pokušaja, Veseli je proglasio pauzu u radu parlamenta do sredine januara, kada će biti jasnije da li je ova inicijativa osuđena na neuspeh ili će se u skupštini, ipak, raspravljati o ukidanju Specijalnog suda.

Prištinski sajt Insajderi, pozivajući se na izvore bliske novom sudu, tvrdi da će Specijalni sud podići optužnicu protiv Dauta Haradinaja zbog slučaja „Radonjičko jezero“, odnosno ubistva 39 Srba, Albanaca i Roma tokom rata na Kosovu.

Daut Haradinaj jedan je od najkontroverznijih bivših pripadnika OVK. Godine 2005. osuđen je na pet godina zatvora zbog ubistva trojice Albanaca tokom rata, a u vreme sukoba u Makedoniji važio je za glavnog organizatora pripadnika OVK sa Kosova u Makedoniji, prenosi RTS.