Odšeta od 900.000 dolara porodici američkog studenta Brajana Stajnhauera, zbog premlaćivanja, biće pokrivena iz sredstava oduzetih od srpskih kriminalaca. Praktično, novac će državi biti vraćen iz sredstava Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom stečenom krivičnim delima.

Kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde, Vlada Srbije je još 11. marta porodici Stajnhauer uplatila 900.000 dolara, ali se čekalo da američki tužilac odluči o prebacivanju krivičnog gonjenja u Srbiju.

On je naglasio da je Vlada Srbije juče na sednici skinula oznaku službena tajna sa slučaja Miladina Kovačevića i da će novac od odštete državi biti vraćen naplatom od imovine stečene kriminalom da „građani Srbije ne bi platili odštetu“.

Homen je kazao da je prvobitna suma koju je tražila porodica Stajnhauer bila 5,5 miliona dolara, ali da je tokom pregovora ta suma spuštena na 1,1 milion dolara, za bolničke troškove pretučenog studenta, a Vlada je ponudila 900.000, koji su na kraju bili i prihvaćeni.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen naglasio je da je tadašnja državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs tražila prošle godine da se posle bekstva Kovačevića ukine imunitet vicekonzulu Srbije u SAD Igoru Miloševiću i da je postavljeno pitanje pomoći Amerike Srbiji u iznosu od 50 miliona dolara, a slučaj Kovačević je postao glavni problem u odnosima dve zemlje. Kako ističe Homen, pregovori su održani u četiri faze, tokom kojih se razmatralo pitanje povratka Kovačevića u SAD na osnovu sporazuma Kraljevine Srbije i SAD iz 1901. o ekstradiciji, ali je taj sporazum zastareo, a i nije obuhvatao krivično delo nanošenja teških telesnih povreda, nego samo piratstvo i ubistvo, pa se od toga odustalo. Homen ukazuje da je glavni problem za Srbiju bilo ustavno ograničenje o izručenju domaćih državljana, ali je u međuvremenu stigao predlog američkog tužioca o priznavanju krivice, kojom je Kovačeviću ponuđena kazna zatvora od dve godine i da izdržava kaznu gde želi, ali je ta ponuda otpala, jer porodica Kovačević nije imala poverenja u američki pravosudni sistem, pa su pregovori propali.

Državni sekretar Ministarstva pravde objašnjava da je ubrzo američka strana sugerisala Vladi Srbije da bi problem mogao da se reši plaćanjem odštete porodici Stajnhauer, „jer američka strana nije zainteresovana za novac, pošto već finansijski pomaže Srbiju“. Nekoliko nedelja kasnije stigao je i pozitivan odgovor porodice Stajnhauer, kaže Homen, ali uz uslov da se Kovačeviću sudi u Srbiji i da se isplati odšteta od 5,5 miliona dolara. Prema njegovim rečima, nakon objašnjenja da je to u Srbiji prevelika odštetna suma, ponuda je spuštena na 1,1 milion dolara, a Vlada je ponudila 900.000, što su Stajnhauerovi prihvatili uz uslov da se isplata realizuje za 10 dana. Homen dodaje da je tada donet zaključak Vlade o isplati odštete, ali je ta informacija dospela u medije, pa je porodica Stajnhauer prekinula pregovore, jer je sumnjala da je Vlada namerno dala informaciju medijima. Kako ističe Homen, pregovori su ubrzo ponovo nastavljeni i završeni su 10. marta, dok je delegacija srpskog tužilaštva uporedo pregovarala s američkim tužiocem Mulenom da se predmet ustupi Srbiji. To je na kraju rezultiralo „individualnom odlukom tužioca“ da se slučaj Kovačević sa svim dokazima preko međunarodne pravne pomoći ustupi srpskom pravosuđu.

Kovačević je 4. maja prošle godine u baru u mestu Bingamton u Njujorku pretukao kolegu Brajana Stajnhauera. Kovačević je sa privremenim ispravama dobijenim od konzulata Srbije pobegao iz SAD u Srbiju.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac naglasio je da je Vlada Srbije usvojila predloge strategija nacionalne bezbednosti i odbrane Srbije i da je to prvi put u istoriji Srbije da se usvajaju ti najvažniji strateški dokumenti. On nije želeo da govori o detaljima pošto predstoji njihovo usvajanje u Skupštini Srbije. Ministar odbrane je dodao da očekuje da će Predlog strategije odbrane Srbije doživeti kritike „pripadnika društva koji imaju ekstreman odnos prema NATO, bilo pozitivan, bilo negativan“ i da očekuje da će oni s negativnim odnosom tražiti da se u strategiju eksplicitno stavi da Srbija nikad neće biti članica NATO, dok će deo društva koji je za evroatlantske integracije insistirati da se stavi da je Srbija evroatlantski orijentisana.

– Ministarstvo odbrane vodi politiku mogućeg. Skupština će odrediti sudbinu oba dokumenta i staviti pečat na nju. Smatram da bi Srbija što je pre moguće trebalo da ostvari kvalitetan odnos s NATO u okviru Partnerstva za mir – zaključio je Šutanovac.

 

TADIĆ: Pregovori bili najracionalnije rešenje

Kairo – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da su pregovori srpskih i američkih vlasti bili najracionalniji način da se s odnosa Beograda i Vašingtona skine breme slučaja Miladina Kovačevića, koji je, uz pomoć službenika srpskog konzulata u Njujorku, pobegao iz SAD. Prema njegovim rečima, razgovori predstavnika srpske i američke vlade o slučaju Kovačević bili su veoma delikatni i teški. „Bilo je neophodno skinuti to breme sa naših odnosa sa SAD i sa leđa naših građana na najefikasniji i najracionalniji način – pregovorima. Taj proces je završen“, izjavio je Tadić. On je naglasio da će, zbog slučaja Kovačević, „neki državni činovnici morati pred sudom da odgovaraju“ i da će „Kovačević imati fer suđenje u Srbiji, ali ovo je i prilika da se pravda zadovolji“. FoNet

 

MANTER: SAD zadovoljne

Pirot – Američki ambasador u Srbiji Kameron Manter izjavio je juče da mu je drago što je američko tužilaštvo slučaj Miladina Kovačevića prebacilo tužilaštvu u Srbiji. „Zadovoljni smo što će Kovačević izaći pred lice pravde“, rekao je Manter na konferenciji za novinare posle susreta s predsednikom opštine Pirot Vladanom Vasićem. On je dodao da je američka strana „zahvalna Vladi Srbije, a naročito Ministarstvu pravde Srbije“ u vezi sa slučajem Kovačević. Z. P.

 

Raspuštene skupštine Prištine i Peći

Vlada Srbije je juče odlučila da raspusti Skupštinu grada Priština i Skupštinu opštine Peć i da obrazuje privremene organe u ovim mestima. Na istoj sednici doneta su i rešenja o imenovanju predsednika i članova Privremenog organa grada Priština i opštine Peć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari