Policija je nakon višemesečnog rad u sinhronizovanoj akciji uhapsila Luku Bojovića (34) zvanog Pekar i Veljka Banovića zvanog Votka, vođe jedne od najopasnijih kriminalnih grupa zbog sumnje da su pomagali u skrivanju članova „zemunskog klana“, saopštio je MUP Srbije. Prema nezvaničnim podacima, Bojović je uhapšen u Lovačkoj ulici u Višnjici u stanu u još neuseljenoj zgradi.

Policija je nakon višemesečnog rad u sinhronizovanoj akciji uhapsila Luku Bojovića (34) zvanog Pekar i Veljka Banovića zvanog Votka, vođe jedne od najopasnijih kriminalnih grupa zbog sumnje da su pomagali u skrivanju članova „zemunskog klana“, saopštio je MUP Srbije. Prema nezvaničnim podacima, Bojović je uhapšen u Lovačkoj ulici u Višnjici u stanu u još neuseljenoj zgradi.
Kako se navodi u saopštenju, oni su osumnjičeni i za nedozvoljeno držanje i preprodaju droge, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materijala, izrađivanje i nabavljanje oružja i sredstava namenjenih za izvršenje krivičnih dela, kao i krivična dela falsifikovanja isprava.

Nema zakonske osnove za izručenje

Goran Ilić, profesor krivičnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu kaže za Danas da uhapšeni Luka Bojović, s obzirom na to da je državljanin Srbije, ne može biti isporučen Crnoj Gori ili Holandiji, koje su za njim raspisale međunarodnu poternicu. „Zakonodavstvom Srbije zabranjena je ekstradicija srpskih državljana drugoj zemlji, osim u slučaju da je reč o Međunarodnom sudu“, naglašava Ilić. On dodaje da je jedna od mogućnosti da holandske ili crnogorske vlasti zamole da srpski sudovi pokrenu njihove postupke protiv Bojovića, ukoliko procene da im je to u interesu.

Kako saznaje Danas, uhapšenima je određen policijski pritvor do 48 časova.

PETROVIĆ: „Serđo je progovorio“

Holandska televizija BVN objavila je i deo transkripta razgovora do kojih su navodno došle bezbednosne agencije te zemlje, a na osnovu praćenja osumnjičenih osoba. Oni su naveli da bezbednosne službe pretpostavljaju da je iza 12 ubistava stajao holandski kriminalac Vilijem Holeder i njegovi saradnici Miloš Petrović, zvani Bato, Luka Bojović, izvesni Paja i drugi. “ Ovo se može zaključiti na osnovu prisluškivanih telefonskih razgovora koje je vodio saradnik Holedera Miloš Petrović, zvani Bato. On u jednom telefonskom razgovoru svom saradniku kaže: ‘Srđan Miranović, koga zovu Serđo, progovorio je i ne može da se radi ništa drugo. Progovorio je, on je moj neprijatelj’“, navodi holandska televizija. Bato ponovo pominje Miranovića i navodi: „On se zove Srđan Miranović, to možeš da zapišeš lagano“. Saradnik mu odgovara: „u redu“, a ovaj ponavlja: „Serđo je progovorio i ne može ništa drugo da se radi“, stoji u transkriptu telefonskih razgovora između Bata i jednog od njegovih saradnika, navodi holandska televizija. Izvor tvrdi i da je srpski državljanin Miloš Petrović regrutovao kriminalce sa područja Srbije i Crne Gore i ubacivao ih u holandsko podzemlje. Pajini i Batovi telefonski razgovori pokazali su postojanje šifrovanog govora na međunarodnim linijama, kada se radilo o švercu droge. Prema navodima holandskih medija, Petrović i Paja su često vodili razgovore s Bojovićem.

Prema nezvaničnim informacijama, pretpostavlja se da su uhapšeni Bojović i Banović planirali likvidacije u Srbiji. Prilikom pretresa njihovih „štek“ stanova, policija je, između ostalog, pronašla pet pištolja, tri automatske puške marke „kalašnjikov“, prigušivače za oružje, pancire, radio stanice, kombinezone, falsifikovane isprave, maske fantomke, ali i određenu količinu heroina i marihuane, navodi izvor Danasa iz policije.
Naš sagovornik iz policije ističe da je reč o izuzetno opasnoj kriminalnoj grupi, koja je „radila“ zajedno sa „zemunskim klanom“, s čijim članovima je i danas u vezi. Zbog sumnje da su aktivno učestvovali u skrivanju članova zemunskog klana kriminalistička obrada nad njima se nastavlja radi utvrđivanja svih bitnih činjenica u vezi s tim, navodi se u saopštenju.
Prema nezvaničnim informacijama, stvari pronađene u „štek“ stanovima, biće obrađene, između ostalog, ne bi li se DNK analizom utvrdilo da li su se neki od članova „zemunskog klana“ skrivali na tim lokacijama u gradu.
Sagovornik Danasa iz policije, kaže da u prilog tome da je reč o izuzetno opasnoj kriminalnoj grupi govori i podatak da su uhapšeni povezani s kriminalnim grupama u Crnoj Gori, ali i u Španiji. Kako se navodi u saopštenju policije, Bojović i Banović su osumnjičeni i za krivična dela u inostranstvu.
Luka Bojović je, prema navodima medija, krajem septembra prošle godine učestvovao je u pucnjavi u vili „Jelena“ na Dedinju, u kojoj je ranjen šef „voždovačkog klana“ Vladan Kontić, zvani Konta.
Za Bojovićem je nedavno crnogorska policija u saradnji s holandskim kolegama raspisala međunarodnu poternicu, zbog sumnje da je organizovao ubistvo Podgoričanina Srđana Miranovića. Miranović je ubijen u Podgorici 12. januara 2006. za volanom „golfa“, na parkingu iza zgrade u kojoj je imao stan. Ubica je prišao s leđa i iz pištolja sa prigušivačem u Miranovićevu glavu i grudi ispalio nekoliko hitaca.
Prema navodima holandske televizije „Vrij Nederland“, holandska policija ima saznanja da je Miranovićevo ubistvo naručeno iz Holandije, a kao jedan od naručilaca, uz Bojovića, pominjan je i Vilijem-Vim Holeder (48), koji je svetskoj javnosti poznat zbog otmice multimilionera Fredija Hajnekena 1983. Holandska televizija je takođe objavila i da je Holeder u sukobu sa Sretenom Jocićem, poznatijim kao Joca Amsterdam, čiji je blizak prijatelj bio Miranović. Dodaje se da je ubijeni Miranović godinama bio u poslovnim odnosima sa Holederom, a kao dugogodišnji član ekipe koja je blisko sarađivala sa Holederom, Miranović je postao veoma nezgodan svedok za Holedera. Prema saznanjima holandske televizije, Miranovićevo ubistvo je 12. koje je povezano sa Holederovom kriminalnom grupom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari