Organizacija koja sebe naziva Oslobodilačkom vojskom Kosova preuzela je odgovornost za preksinoćnu eksploziju u Prištini kada su oštećena tri vozila Unmika i jedno privatno vozilo. U saopštenju podeljenom medijima elektronskom poštom ova organizacija navodi da se „aktivirala prvom akcijom koju je preduzela 19.

Organizacija koja sebe naziva Oslobodilačkom vojskom Kosova preuzela je odgovornost za preksinoćnu eksploziju u Prištini kada su oštećena tri vozila Unmika i jedno privatno vozilo. U saopštenju podeljenom medijima elektronskom poštom ova organizacija navodi da se „aktivirala prvom akcijom koju je preduzela 19. februara u Prištini“. Ove eksplozije su imale za cilj uništenje vozila Unmika, a ne ljudske žrtve, kako je uradila Unmik policija. Eksplozije su izvršene u znak osvete za ubistvo dvojice demonstranata i ranjavanje više od 80 u demonstracijama Pokreta Samoopredeljenje, navodi se u saopštenju. Dodaje se da će se „OVK osvetiti za svaku nepravdu koja bude učinjena narodu“.
Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani je rekao da policija još ne zna koji su motivi napada, kao i da za sada nema sumnjivih. Eljšani je, kako prenosi Beta, dodao da je policija upoznata sa saopštenjem organizacije koja sebe naziva OVK. Podsećamo da je ilegalna Oslobodilačka vojska Kosova (na albanskom UČK) rasformirana odmah po završetku sukoba na Kosovu, a njeni pripadnici su ušli u novoformirani Kosovski zaštitni korpus.
Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu osudio je juče napad na vozila Unmika koja su u ponedeljak uveče uništena u podmetnutoj eksploziji.
– Takvi kriminalni akti apsolutno su neprihvatljivi za institucije i građane Kosova. Oni direktno štete imidžu zemlje i ne predstavljaju pravu volju građana Kosova koji su uvek osuđivali ovakva dela – navodi se u saopštenju iz kabineta predsednika Kosova dostavljenom medijima.
Sejdiu je od nadležnih organa zatražio da što pre otkriju napadače i izvedu ih pred sud. Ovakva dela su u suprotnosti s procesom utvrđivanja statusa Kosova koji će sigurno biti u saglasnosti s političkom voljom njenih građana, naveo je kosovski predsednik. Takvi akti, prema njegovoj oceni, neće ometati proces stvaranja države Kosovo.
Premijer Kosova Agim Čeku preksinoć je nekoliko minuta posle eksplozije došao na lice mesta i najoštrije osudio ovaj kriminalni akt.
– Ovakvi akti upereni su protiv istorijskog procesa pred kojim se nalazi Kosovo, međutim izvršioci ovih kriminalnih dela treba da znaju da njima ne mogu da zaustave put Kosova ka nezavisnosti – izjavio je premijer Čeku.
Prema rečima lidera Srpske liste za Kosovo i Metohiju Olivera Ivanovića, Unmik i Kfor moraju oštro da reaguju protiv svih izazivača nemira na Kosovu i tako pošalju jasnu poruku šta žele u periodu razgovora i pregovora o statusu. Ivanović je agenciji Beta rekao da OVK, koja je na sebe preuzela odgovornost za sinoćnje eksplozije u Prištini, nije „značila bogzna šta“ ni kada je rat trajao i nije bila respektabilna, te da to ime koriste samo oni koji žele da izvuku političku korist iz nestabilnosti, straha i panike. On je dodao da postoje političke snage koje sve to koriste kako sebe bi istakle u prvi plan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari